Så ansöker du om färdtjänst

Du behöver ett särskilt tillstånd för att resa färdtjänst. Skånetrafikens färdtjänsthandläggare utreder och beslutar om du kan få färdtjänst. 

Färdtjänst kan du ha rätt till om du: 

  • är folkbokförd i någon av de kommuner som överlåtit ansvaret för färdtjänst till Skånetrafiken.  
  • har ett funktionshinder som beräknas vara i minst 3 månader. 
  • har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller resa med den allmänna kollektivtrafiken. 

Du kan också ansöka om riksfärdtjänst för längre resor utanför Skåne, se särskild blankett nedan. 

Färdtjänst i Skånes flesta kommuner 

Skånetrafiken ansvarar för färdtjänst i följande kommuner: 

Bjuv, Burlöv, Bromölla, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och Östra Göinge. 

Färdtjänst i andra kommuner 

Om du är folkbokförd på annan ort ansöker du hos din kommun. Är du osäker på vem som ansvarar för färdtjänsten där du är folkbokförd? Kontakta din kommun. 

Ansök om färdtjänst digitalt via 1177.se 

Du kan ansöka om färdtjänst, riksfärdtjänst eller ledsagare som tillägg i ett befintligt färdtjänsttillstånd digitalt via 1177.se. Du ansöker enkelt och tryggt genom att logga in med e-legitimation. 

För att kunna ansöka via 1177.se behöver du ha fyllt 18 år och ha tillgång till BankID, Freja eID eller Telia E-legitimation. 

  • Börja med att logga in med e-legitimation på 1177.se. 
  • Klicka sedan på "Hitta och lägg till" i rutan där det står "Mottagningar". 
  • Sök därefter på Skånetrafiken. 
  • När detta är gjort hittar du funktionen "Ansök om färdtjänst". 

Tänk på att du bara kan ansöka för egen del. När ansökan kommit in till oss på Skånetrafiken hanterar och handlägger vi den i turordning. 

För mer information om tjänsten, vänligen kontakta serviceresors kundtjänst 0771–77 44 33 eller mejla kundtjanstserviceresor@skanetrafiken.se. 

Ansök på särskild blankett 

Du kan också ansöka om färdtjänst och riksfärdtjänst på särskilda blanketter.  
Ansökan om färdtjänst PDF 
Ansökan om riksfärdtjänst PDF 

Du kan fylla i ansökan digitalt men du måste skriva ut den för att kunna skriva under med din namnteckning. Det går också bra att fylla i hela ansökan för hand. Om du behöver överlåta hantering av brev till en annan person behövs en fullmakt. 
Fullmakt PDF 

Lämna in din ansökan till oss 

Du kan lämna in din blankett i vår reception på Skånetrafiken i Hässleholm. Här är vår besöksadress och receptionens öppettider: 

Norra Stationsgatan 4A 
281 83 Hässleholm 

Helgfri måndag–fredag 8.00–12 och 13–15.   

Skicka din ansökan om färdtjänst till: 

Skånetrafiken 
Färdtjänst 
281 83 Hässleholm 

Vi hjälper dig gärna om du känner dig osäker. För mer information, kan du kontakta serviceresors kundtjänst 0771–77 44 33 eller mejla till kundtjanstserviceresor@skanetrafiken.se. 

Så behandlas din ansökan 

När vi har fått in din ansökan utreder en handläggare rätten till färdtjänst utifrån Lag (1997:736) om färdtjänst. Handläggaren kontaktar dig när din ansökan behandlas. När vi har fattat beslut om färdtjänst skickas beslutet hem till dig. Har du frågor kring beslutet är du välkommen att kontakta oss. 

Beslut om färdtjänst kan överklagas. Information om hur du går tillväga för att överklaga finns i beslutet som skickas hem till dig. 

Vi registrerar dina personuppgifter vid ansökan om färdtjänst

Region Skåne hanterar alla personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR. När du ansöker om färdtjänst behöver Region Skåne och Skånetrafiken få olika uppgifter om dig. Vi behöver dem för att kunna fatta beslut om du är berättigad till färdtjänst, för att kunna boka och genomföra resor, samt till fakturaunderlagen. 

En del av dem är personuppgifter som handlar om din hälsa. Hantering av känsliga personuppgifter är noga reglerat i lag. Det ska garantera att uppgifterna används för det ändamål som är sagt, att uppgifterna är skyddade och att uppgifterna tas bort så snart de inte längre behövs. Hos handläggarna sparas alla uppgifter i din ansökan och utredning. När ditt ärende inte längre är aktuellt kommer uppgifterna att gallras ut och skickas för arkivering eller förstöras. 

Dina uppgifter skyddas enligt kapitel 29 §§ 6 och 7 Offentlighets- och sekretesslagen.

Läs mer om GDPR och hur Skånetrafiken hanterar dina personuppgifter