Elbussar i Skåne

Visste du att vi har kört elbussar i Skåne sedan 2003? Då började trådbussen i Landskrona att rulla på linje 3. Ängelholm stod näst på tur och 2015 började de första helt batteridrivna elbussarna att köra där. I januari 2019 blev Landskrona första stad i Skåne att få en fullt ut eldriven stadssbussflotta.

Även i andra städer satsar vi på el. I Malmö pendlar linje 7 mellan Ön och Svågertorp sedan november 2018. I sommar börjar HelsingborgsExpressen,  Helsingborgs första elbuss, att köra på linje 1 mellan Dalhem och Råå. Från och med hösten 2019 börjar det även att köra elbussar i Ystad. Och i december 2019 kommer elbussarna till Trelleborg.

- Genom att ställa om busstrafiken från att drivas av förbränningsmotorer till förnybar eldrift minskar energiåtgången med cirka 70 procent och klimatutsläppen med cirka 90 procent. Avgaserna från fordonen försvinner och ljudnivån minskas avsevärt med cirka fem decibel. I Stadstrafiken har eldrift betydande hälsovinster, säger Iris Rehnström, Miljö- och hållbarhetsansvarig.

Läs mer om elbusssatsningarna runt om i Skåne nedan

Ystad
Den 18 augusti 2019, i samband med tidtabellsskiftet, fick Ystad en helt elektrifierad bussflotta.

Helsingborg
Den 16 juni 2019 började HelsingborgsExpressen att rulla i Helsingborg.Linjen är stadens första elbuss Läs mer här och här.

Trelleborg
Den 19 mars 2019 signerade Skånetrafiken och Bergkvarabuss ett långsiktigt samarbetsavtal om stadsbusstrafiken i Trelleborg. Den 15 december 2019 får Trelleborg en helelektrifierad stadsbusstrafik. Läs mer här ,här och här.

Landskrona
Den 18 januari 2019 invigdes elbussarna i Landskrona. Landskrona är först i Skåne att få en helelektrifierad stadsbusstrafik. Läs mer här och här.

Malmö
Den 9 december 2018 rullade Malmös första elbuss ut i trafik. Läs mer här och här. Frågor och svar om elbussen i Malmö hittar du här.