Så funkar det ombord
Vill du ta med din hund? Har du barnvagn och mycket bagage? Här kan du läsa om hur det fungerar ombord på våra tåg och bussar.
-
Biljettkontroll
Det är viktigt att alla som reser med oss har en giltig biljett. Varje biljettköp bidrar till att vi kan köra så många tåg och bussar som möjligt.
Vi på Skånetrafiken utför kontroller på alla våra bussar och tåg. Det görs kontroller på varje resa och ibland också extrakontroller. Våra kontrollanter har ofta uniform så att de är lätta att känna igen. Om kontrollanterna är civilklädda ska de alltid kunna legitimera sig med en ID-bricka.
Vid en kontroll tittar vi på alla kunders biljetter för att se om de är giltiga. Om du inte har en giltig biljett utfärdar kontrollanten eller tågvärden en tilläggsavgift. Den är sedan 17 maj 2021 1500 kronor.
Laglig rätt
Biljettkontroller på bussar och tåg görs med stöd av lagen (1977:67) om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik. Har du inte en giltig biljett vid en biljettkontroll säger lagen att vi kan utfärda en tilläggsavgift.
Vad säger resevillkoren?
Vid en kontroll har personalen enligt våra resevillkor rätt att kräva att du ska visa eller lämna över din biljett samt ytterligare handlingar. Ytterligare handlingar kan vara till exempel legitimation eller studentlegitimation.
Villkor för resa i kollektivtrafiken
Bemötande
Kontrollanten ska genom sitt bemötande och agerande skapa trygghet och en god trivsel ombord för våra resenärer. Kontrollerna ska utföras på ett säkert sätt, enligt Skånetrafikens värderingar, och präglas av serviceanda och korrekt bemötande oavsett situation. Våra kontrollanter ska alltid ta hänsyn till rådande omständigheter som eventuell trängsel.
Om du reser med studentrabatt
Om du reser med en biljett med studentrabatt så måste du ha en giltig studentlegitimation från Mecenat, Studentkortet eller WeStudents med studentresesymbolen i mobilen. Annars får du en tilläggsavgift.
Har du fått en tilläggsavgift har du fem arbetsdagar på dig att uppvisa fullständiga resehandlingar som visar att du är student. Detta gör du på något av våra kundcenter. En administrativ avgift på 100 kronor tillkommer för att tilläggsavgiften ska avskrivas.
-
Resa med husdjur
Får man ta hunden med sig upp på tåget?
Det korta svaret är ja, du får ta med hunden på tåget! Ditt sällskapsdjur är välkommet ombord på både våra bussar och tåg. Dock finns det några saker som du behöver tänka på:
- Du får ta med dig två hundar eller andra mindre sällskapsdjur på våra bussar och tåg utan extra kostnad när du reser inom Skåne och sydsverige.
- Sällskapsdjur ska vara på anvisad plats och inte störa andra passagerare.
- Av hänsyn till andra resenärer får inga djur vara i sätena utan ska vara på golvet.
- I busstrafiken bör sällskapsdjur vistas så långt bak i bussen som möjligt - också av hänsyn till medresenärer.
-
Bagage
På våra bussar och tåg får du ta med dig bagage utan extra kostnad.
Det finns några saker du behöver tänka på angående ditt bagage:
- Bagaget ska kunna sättas under stolen, i knät, på hatthyllan eller på annan plats för väskor.
- På hatthyllorna på tågen och regionbussarna får endast lättare bagage placeras. Av säkerhetsskäl får inget sticka utanför kanten.
- Mittvagnen på tågen passar bra för dig som har bagage, rullstol eller barnvagn.
- På bussarna finns plats för större bagage på de platser som delas med rullstol och barnvagnar.
- Kom ihåg att föraren på bussen eller tågvärden på tåget är ytterst ansvarig för säkerheten ombord och är den som avgör hur mycket bagage som kan tas med.
Detta räknas som bagage
- Hopfälld rullstol utan motor.
- Barnvagn.
- Shoppingvagn.
- Skidor i emballage.
- Hopfällbar mindre cykel.
-
Barnvagn
Du kan ta med barnvagn i mån av plats ombord på våra tåg och bussar.
Om barnvagnen får plats på tåget eller bussen beror på hur mycket plats det finns ombord. Det är föraren som är ytterst ansvarig för säkerheten och som avgör om vagnen kan tas med.
Tänk på att alltid låsa barnvagnens broms och att fästa vagnen i fästanordning på bussen. Och du vet väl om att barn under sju år inte behöver någon biljett inom Skåne?
På tåget
Så här fungerar det med barnvagn på våra tåg:
- På Öresundståg och Pågatågen är tågvärden ansvarig för ordningen ombord och är den som avgör hur många barnvagnar som kan tas med.
- Det finns dekaler som visar den dörr där du lättast tar ombord din barnvagn.
På bussen
Olika bussar har plats för olika antal vagnar. Tänk på att alla platser delas med till exempel rullatorer. Du reser, som sagt, alltid i mån av plats.
- Regionbuss 100-591 har plats för en till två barnvagnar per buss.
- SkåneExpressen 3, 4, 5, 8, 11 har plats för en barnvagn per buss.
- SkåneExpressen som kör som dubbeldäckare, alltså nummer 1, 2, 10 och 15 har plats för en barnvagn per buss.
- På HelsingborgsExpressen finns det plats för max tre barnvagnar per buss.
- På våra gröna stadsbussar går det oftast att ta med två barnvagnar.
-
Cyklar
Vill du ta med cykel på tåget eller bussen gäller lite olika regler.
På tåget
Innan du kliver på tåget, leta efter symbolen för cykel, för att hitta rätt dörr för dig och din cykel. Ombordpersonalen håller koll på säkerheten ombord. De bestämmer om din cykel kan tas med. Bedömningen görs alltid utifrån utrymme och säkerhet. Det innebär att det aldrig finns en garanterad plats för cykeln. Skulle du och din cykel inte komma med så får ni vänta på nästa tåg med ledigt utrymme.
- På Pågatågen placeras cyklarna i mitten av tåget. Cyklarna delar utrymme med bland annat barnvagnar och skrymmande bagage.
- Det ryms som mest sex cyklar, barnvagnar eller liknande per tågsätt på Pågatågen.
- På Öresundståg ska cykeln placeras i den låga tågvagnen med cykelsymbol utanpå. På Öresundstågen tillåts max sex cyklar.
- En vanlig cykel får tas med per resenär i mån av plats. Tänk på att det ofta är mycket skrymmande bagage på Öresundstågen.
- Barnvagnar, rullstolar och liknande prioriteras framför cyklar vid ombordstigning. Den som redan är ombord får givetvis vara kvar.
- I mån av plats får du ta med dig segway/elscooter/elsparkcykel/kickbike eller hopfällbar cykel. De räknas som handbagage om de är maximalt ihopfällda under resan. Lägg dem då under sätet så att de inte sticker ut.
- Tänk på att du inte får ladda din elscooter eller elcykelbatteri ombord på grund av brandrisken.
- I mån av plats får du ta med en tandemcykel per person på Öresundståg och Pågatågen (inte Krösatågen av säkerhetsskäl).
- Inga lådcyklar eller cykelkärror får tas med.
Ansvaret ligger helt på dig som reser med cykel. Ha uppsikt över cykeln under hela resan så att den inte skadar eller smutsar ner någon eller något. Var särskilt uppmärksam vid på- och avstigning eftersom det kan vara trångt när många ska på eller av samtidigt. Det är du som resenär som ersätter för eventuell nedsmutsning av medresenär eller skador som kan uppstå.
Tänk också på att det är förbjudet att cykla eller parkera cykeln på perronger. Om du blir nekad att ta med cykeln måste du ställa den i ett cykelställ på stationsområdet.
På regionbussen
- Det går endast att ta med cyklar under lördagar, söndagar och helgdagar klockan 04:00-23:00.
- Cykeln hängs bak på de bussar som har cykelhållare. Inga cyklar får tas ombord på bussen.
- Är det fullt på cykelhållaren behöver du och din cykel vänta på nästa buss.
- Tänk på att du måste kunna hänga upp din cykel själv eftersom föraren inte har möjlighet att hjälpa till.
- Elcyklar kan inte tas med eftersom de är för tunga för att hängas på bussarnas cykelhållare.
- Hopfällbar cykel, elsparkcykel, kickbike eller liknande räknas som handbagage om de är maximalt hopfällda under resan. Lägg dem gärna under sätet eller framför dig så att de inte sticker ut.
På stadsbuss och spårvagnen
- Ingen cykel eller likande kan tas med.
- Hopfällbar cykel, elsparkcykel, kickbike eller liknande räknas som handbagage och får tas med i mån av plats om de är maximalt hopfällda under resan.
Med närtrafik eller annan anropsstyrd trafik
- Ingen cykel kan tas med.
- Hopfällbar cykel, elsparkcykel, kickbike eller liknande räknas som handbagage och får tas med i mån av plats om de är maximalt hopfällda under resan.
Det är gratis i Skåne
- I Skåne är det gratis att ta med cykeln på våra tåg och bussar.
- Över Öresundsbron ska du köpa cykeltillägg. Vårt cykeltillägg gäller för Öresundståget mellan Malmö och Österport.
- Cykeltillägg köper du samtidigt som du köper din biljett, det finns för enkel- och 24-timmarsbiljett.
- Till grannlänen varierar det beroende på var du ska åka. Till Blekinge, Halland, Kronoberg och till Göteborg är det gratis.
- Ska du till Kalmar är det gratis om du reser från ett annat län, men ska du byta inom länet behöver du köpa en cykelbiljett.
Om du redan har en biljett i appen kan du köpa cykeltillägg i efterhand.
Har du biljetten på ett reskort kan du köpa en barnbiljett mellan Malmö och Köpenhamn i automaten så betalar du rätt pris.Resa med cykel i Danmark
Ska du resa vidare i Danmark behöver du köpa tillägg som gäller hos DSB.
-
Tyst kupé
Vill du åka tåg utan att bli störd? Sätt dig gärna i en av våra tysta kupéer.
I våra tysta kupéer ska telefoner vara ljudlösa och man ska inte prata. Dessa kupéer är märkta med symbol och finns på alla våra tåg.
Detta gäller i tysta kupén
- Mobilen ska vara avstängd eller på ljudlöst läge.
- Samtal ska inte föras.
- Musikspelare, dator och andra mediaspelare ska användas med hörlurar så att ljud inte läcker ut till omgivningen.
- Om du väljer att resa med barn i tyst kupé är det ditt ansvar att barnen visar samma hänsyn.
-
Allergi
Av hänsyn till personer med allergier finns det lite saker du kan tänka på.
På bussen
- Om du har stark parfym, blommor eller andra starka dofter med dig bör du åka längst bak i bussen.
- Det finns inga speciella platser för sällskapsdjur, men det underlättar för allergiker, om sällskapsdjuren åker längst bak i bussen.
På tåget
- Särskilda platser finns för sällskapsdjur och platserna är markerade med dekaler på dörrarna.
-
Wifi
På Pågatågen och Öresundstågen finns fritt wifi. Anslut via telefon, surfplatta eller dator och följ instruktionerna på skärmen.
Ibland kan uppkopplingen upplevas som seg. Det är helt normalt. På ett tåg som rör sig över stora geografiska områden varierar mottagningen. Även tunnlar kan påverka uppkopplingen. Inom och nära städer är uppkopplingen ofta bättre.
Märker du att wifi inte fungerar alls, anmäl gärna till ombordpersonalen. Får vi in en felanmälan har vi lättare att hitta och åtgärda eventuella fel.
Om wifi på Öresundstågens hemsida
Wifi på bussarna
Det finns wifi på stadsbussar och regionbussar i Skåne. Också på bussarna kan uppkopplingen försämras när man är på vissa ställen eller laddar ner stora filer.