Så reser du enklast med cykel

2024-04-23

För den som vill resa med cykel hos Skånetrafiken gäller i mån av plats då utrymmet för cyklar är mycket begränsat. Här är några tips om du måste ta med cykeln.

Under sommarmånaderna (juni-augusti) är det många som vill upptäcka Skåne med tåg och buss. Även cykelsemester är populärt och för den som vill ha med sin cykel på Skånetrafikens bussar eller tåg är utrymmet mycket begränsat. Fordonen är inte byggda för att ta emot speciellt många cyklar, vilket kan skapa en del utmaningar i sommartrafiken.

Säkerheten ombord är alltid högsta prioritet och därför är det ombordpersonalen som avgör om en cykel får tas med eller inte. Barnvagnar prioriteras före cyklar vid ombordstigning om det är ont om plats ombord.

– I sommar måste vi hjälpas åt för att alla ska kunna resa så smidigt som möjligt. Därför behöver den som reser med sin cykel visa extra hänsyn och verkligen överväga om det är nödvändigt att ha med cykeln på tåget eller bussen i sommar. Framförallt om du ska resa längs västkusten, ner mot Österlen samt till och från Danmark kan det bli extra besvärligt med mycket folk, barnvagnar och bagage på tågen. Därför avråder vi från att resa med cyklar just där i sommar, säger Hans Engleson, affärsområdeschef för tåg hos Skånetrafiken.

Generellt gäller att ombordpersonalen ser till att resan blir trygg och säker. De bestämmer också när det är fullt.  Är det fullt på ett tåg får man vänta på nästa tåg med plats för cykeln.

På bussarna är det föraren som ansvarar för säkerheten. Föraren har därför rätt att neka cykeln, av säkerhetsskäl.

– Jag vill verkligen vädja till alla som tänkt resa med sin cykel i sommar om att lyssna på ombordpersonalens eller bussförarnas anvisningar. De gör bedömningen om cykeln får plats ur ett säkerhetsperspektiv. Är det fullt får man vänta på nästa tåg eller buss med plats för cykeln, avslutar Hans Engleson.

Vill du läsa mer om hur man tar med cykeln på våra fordon och vilka regler som gäller klicka på länken nedan.

Resa med cykel i kollektivtrafiken