Framtidstro i vår nya hållbarhetsredovisning
2025-05-07Hållbarhet handlar om mer än klimat – Skånetrafiken gör skillnad på flera sätt.
Nu publicerar Skånetrafiken sin hållbarhetsredovisning för 2024. För många är det självklart att hållbarhet kopplas till klimat och miljö – men för Skånetrafiken är det också viktigt att arbeta med social hållbarhet. Hållbara resor skapas inte bara genom fossilfri allmän kollektivtrafik, utan också genom initiativ som stärker människors egenmakt och inkludering i samhället.
– Skånetrafiken är det hållbara alternativet när det gäller resor. Men hållbarhet betyder så mycket mer än koldioxidutsläpp. Det handlar också om tillgänglighet, trygghet och socialt ansvar – som att bidra till människors möjlighet att ta sig till arbete, utbildning eller vård, säger Åsa Hedman, hållbarhetsstrateg på Skånetrafiken.
Tre exempel från 2024: framtidstro, rörelsefrihet och lokala lösningar
I samarbete med Skåne Stadsmission delade Skånetrafiken under sommaren ut sommarbiljetter till familjer i utsatta livssituationer. Biljetterna gjorde det möjligt för familjer att både delta i aktiviteter arrangerade av stiftelsen och att själva upptäcka nya platser runt om i Skåne. Utvärderingen visade att biljetterna ökade familjernas handlingsutrymme och bidrog till både praktiska och meningsfulla resor.
Även arbetslivet är en viktig del av den sociala hållbarheten. Genom samarbetet med Boost by FC Rosengård erbjöds unga personer som står utanför arbetsmarknaden möjlighet till studiebesök och vägledning. Ett av dessa möten ledde till att en deltagare sökte – och fick – jobb inom Skånetrafikens kundservice. Genom samarbetet skapas nya vägar till sysselsättning och egenmakt.
– Vi vill vara mer än en transportör. Genom partnerskap, innovation och inkluderande lösningar bidrar vi till ett mer hållbart Skåne – både socialt och miljömässigt, säger Åsa Hedman, hållbarhetsstrateg på Skånetrafiken.
I ett annat initiativ lanserades pilotprojektet SkåneFlex i tre skånska kommuner – en flexibel kollektivtrafiklösning för landsbygden där bussen körs på beställning. Totalt gjordes 7 500 resor under hösten, och projektet har redan visat hur ny teknik och lokal samverkan kan bidra till ett mer tillgängligt och hållbart transportsystem i områden där traditionell kollektivtrafik är svår att upprätthålla. Ytterligare en satsning är På egna ben, ett koncept som ska främja barns självständighet och hållbara resvanor, testades i skolor i Lund och Eslöv.
– Varje resa räknas. Och vi vill att man tidigt lär sig att kollektivtrafiken är den hållbara lösningen. När människor väljer bussen eller tåget i stället för bilen gör det skillnad – för klimatet, för sammanhållningen i samhället och för människors vardag, avslutar Åsa Hedman.
Läs hela hållbarhetsredovisningen här: