Sommarlovsbiljett till skolungdomar

I år kommer ungdomar i Skåne att få en sommarlovsbiljett hemskickad. Detta tack vare att regeringen har infört ett nytt statligt stöd.

Vilka får den?

För att få en sommarlovsbiljetter ska du vårterminen 2018 gå i årskurserna 6 till 9 i grundskolan eller grundsärskolan, årskurserna 6 till 10 i specialskolan och årskurserna 1 och 2 i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. Även asylsökande som går i någon av dessa årskurser räknas in i detta. 

  • Om du går i någon av årskurserna ovan får du en sommarlovsbiljett hemskickad.
  • Biljetten är personlig och du kan inte låna ut den.

Har du inte fått din sommarlovsbiljett kan du kontakta vår kundtjänst eller besöka ett kundcenter för att få hjälp.

Går du i skola i Skåne men bor någon annanstans?

Om du går i skolan i Skåne men bor i ett annat län, till exempel Halland eller Blekinge, får du inte automatiskt en sommarlovsbiljett hemskickad. Istället har du troligen fått ett kort som gäller där du bor. Vill du ha en sommarlovsbiljett för att kunna resa även i Skåne i sommar behöver du skicka in en ansökan till oss.

Mejla din ansökan till sommarlovsbiljetten@skanetrafiken.se med namn och postadress samt bifoga någon form av intyg på att du går i rätt årskurs i en skola i Skåne. Intyget och dess uppgifter tas omedelbart bort efter kortet har skickats ut eftersom det endast används för vår bedömning av din ansökan är korrekt.

När din ansökan blir godkänd så skickas ett kort hem till dig.

Har du bytt adress?

Har du nyligen flyttat kan det vara så att den adress vi har fått från din kommun inte är korrekt och att du därför inte har fått något kort ännu. Har ni eftersändning på er post så bör kortet komma inom ett par dagar. Avvakta därför helst till den 15 juni. 

  • Kan du eller din vårdnadshavare legitimera er kan ni besöka något av våra kundcenter för att få ett kort över disk.
  • Om du ringer till oss och kan uppge din gamla adress så vi ändra till din nya adress och skicka ut ett nytt kort till dig.

Så fungerar sommarlovsbiljetten

  • Sommarlovsbiljetten gäller för fritt resande inom Skåne 15 juni till 15 augusti.
  • Biljetten gäller på alla linjer som trafikeras av Skånetrafiken med stadsbussar, regionbussar, Öresundståg, Pågatågen, Krösatågen och närtrafik. Kortet gäller inte på Ventrafikens färjor.
  • Kortet är personligt och du kan inte låna ut det. Du kan inte heller ta med dig någon så länge du inte är beviljad färdtjänst. Då kan du ta med dig en ledsagare utan extra kostnad om du visar upp ditt färdtjänsttillstånd.

Så här reser du

På bussen håller du ditt kort mot läsaren ombord tills den lyser grönt. På tåget håller du ditt kort mot tågvärdens eller kontrollantens handdator. Om du reser med närtrafik, eller viss linjetrafik som körs av taxi, visar du upp ditt kort för föraren. Det går inte att köpa tillägg för 1:a klass.

Tappa bort-garanti

Registrera ditt kort på Mitt konto här på hemsidan för att kunna använda vår tappa bort-garanti. Då har du möjlighet att spärra din sommarlovsbiljett om du tappar bort den och du får ett nytt kort. Är du under 16 år gammal och därför inte själv kan skapa ett konto går det bra att registrera sommarlovsbiljetten på en förälders konto.

Bakgrund

Regeringen har beslutat att ge ett statligt stöd på 350 miljoner kronor per år mellan 2018 och 2020 för att finansiera avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet. 

  • Det är regeringen som har bestämt vilka årskurser som ska få en sommarlovsbiljett. 
  • Det är din kommun som har skickat in listor på vem som ska få en sommarlovsbiljett. 
  • Läs mer på regeringens hemsida.