Så fungerar personliga zoner

För att göra din resa mer flexibel har vi tagit bort våra fasta zoner. Nu utgår istället zonen från dig och din resa. De personliga zonerna finns i Skånetrafikens app.

  • Storleken på zonen och hur den placeras sker automatiskt när du skriver in vart du vill resa. Vill du ändra placeringen kan du själv justera zonen utifrån hur du reser genom att ange hållplatserna där du vill stiga på, av och göra byten. 
  • Zonen finns i tre storlekar. Storlek och placering utgår från din resa. De hållplatser du går på av och där du gör eventuella byten ska finnas inom zonen. Den lilla zonen är 8 kilometer i diameter, den mellanstora zonen är 35 kilometer i diameter och den stora zonen är hela Skåne. I norra och östra Skåne har den lilla zonen en större diameter på 18 kilometer.
  • Det finns två priser för periodkort för stadsresor. Ett pris för de större städerna Malmö, Lund och Helsingborg och ett för de mindre städerna med stadsbusstrafik. 
  • Zonen du köpt visas på en karta i appen så att du enkelt ska kunna se var din biljett är giltig.

Viktigt att tänka på

  • Reser du till en stad ingår inte alla hållplatser inom staden med automatik på din biljett. Hållplatsen där du ska stiga på och av måste finnas inom din zon. Detta ser du på din biljett (karta). Ingår inte hela stadszonen på din biljett kan du köpa stadszonstillägg och reser sedan som du vill i stan under biljettens giltighet.
  • Ibland kan zongränsen gå mellan hållplatser i en ort eller i stan. Är din resa precis på gränsen mellan två storlekar på zon kan det innebära olika pris på resan utifrån vilken hållplats du väljer.
  • Det finns flera möjliga resvägar för en del reserelationer. På din biljett måste alla hållplatser du stiger på, av och gör byten på ingå. Detta kan skilja sig mellan olika resvägar.