Sommarlovsbiljett till skolungdomar

I år kommer ungdomar i Skåne att få en sommarlovsbiljett hemskickad. Detta tack vare att regeringen har infört ett nytt statligt stöd.

Vilka får den?

För att få en sommarlovsbiljetter ska du vårterminen 2018 gå i årskurserna 6 till 9 i grundskolan eller grundsärskolan, årskurserna 6 till 10 i specialskolan och årskurserna 1 och 2 i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. Även asylsökande som går i någon av dessa årskurser räknas in i detta.

  • Om du går i någon av årskurserna ovan får du en sommarlovsbiljett hemskickad.
  • Du får din biljett senast 11 juni.
  • Innan dess har vi ingen möjlighet att se om du kommer att få en biljett eller inte.

Har du inte fått din sommarlovsbiljett den 11 juni kan du kontakta vår kundtjänst eller besöka ett kundcenter för att få hjälp.

Så fungerar sommarlovsbiljetten

  • Sommarlovsbiljetten gäller för fritt resande inom Skåne 15 juni till 15 augusti.
  • Biljetten gäller på alla linjer som trafikeras av Skånetrafiken med stadsbussar, regionbussar, Öresundståg, Pågatågen, Krösatågen och närtrafik. Kortet gäller inte på Ventrafikens färjor.
  • Kortet är personligt och du kan inte låna ut det.

Så här reser du

På bussen håller du ditt kort mot läsaren ombord tills den lyser grönt. På tåget håller du ditt kort mot tågvärdens eller kontrollantens handdator. Om du reser med närtrafik, eller viss linjetrafik som körs av taxi, visar du upp ditt kort för föraren. Det går inte att köpa tillägg för 1:a klass.

Tappa bort-garanti

Registrera ditt kort på Mitt konto här på hemsidan för att kunna använda vår tappa bort-garanti. Då har du möjlighet att spärra din sommarlovsbiljett om du tappar bort den och du får ett nytt kort. Är du under 16 år gammal och därför inte själv kan skapa ett konto går det bra att registrera sommarlovsbiljetten på en förälders konto.

Bakgrund

Regeringen har beslutat att ge ett statligt stöd på 350 miljoner kronor per år mellan 2018 och 2020 för att finansiera avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet. 

  • Det är regeringen som har bestämt vilka årskurser som ska få en sommarlovsbiljett. 
  • Det är din kommun som har skickat in listor på vem som ska få en sommarlovsbiljett. 
  • Läs mer på regeringens hemsida.