Bra att veta inför resan

Ska du resa med buss eller tåg för första gången? Är du osäker på hur man reser med Jojo-kort? Här har vi samlat den information du behöver innan du stiger ombord.

Bra att veta inför resan

 • Danmark - så reser du

  Till och från Danmark reser du med flera av våra kort och biljetter. Vill du resa tur och retur till exempelvis Köpenhamn? Köp tur och retur biljett som gäller i 24 timmar. Res vidare med samma biljett även om du gjort ett kort uppehåll och res vidare med lokaltrafik.

  • Köp biljetter i våra biljettautomater på tågstationer i Skåne, på Köpenhamns flygplats och på Huvudbangården i Köpenhamn.
  • Du kan köpa biljett med Jojo-kort eller betalkort. Men glöm inte att ta med dig en utskriven pappersbiljett när du reser med ditt Jojo-kort över till Danmark. Det är pappersbiljetten som gäller vid biljettkontroll!
  • Tänk på att SJ-biljett för SJ-tåg inte gäller på Skånetrafikens Öresundståg.
  • Det är gränskontroller från Danmark till Sverige - ta med foto-id om du reser över Öresundsbron.

  Här kan du läsa om gränskontrollerna.

  Fortsätt att resa med samma biljett 

  Med våra biljetter kan du resa vidare med samma biljett med lokaltrafiken inom de områden du köpt biljett för inom giltighetstiden. 

  Resa vidare i Danmark

  På danska sidan kan du resa med DSB:s tåg, Öresundståg, Movias bussar -de danska stadsbussarna och Metron i Köpenhamn inom de områden du köpt biljett för. 

  • Du behöver inte köpa ny biljett så länge du reser inom de områden som anges på biljetten.
  • Se vilka områden biljetten gäller på Danmarks karta:

   Danmarks karta

   Exempel: Om du köpt tågbiljett till Köpenhamns flygplats eller Huvudbangården i Köpenhamn kan du även resa vidare med samma biljett inom centrala Köpenhamns storstadsområde. Detta gäller inom zonerna F/L.
   Om du ska exempelvis resa från Arken så behöver du en annan biljett, se Danmarks karta ovan.
   Du kan resa vidare inom den riktning som finns på biljetten.

  • Biljett för resa inom Danmark kan du köpa på kundcenter.

  Res vidare i Skåne

  • Res vidare på din biljett i Skåne, exempelvis inom Malmö och centrala Helsingborg.
  • Har du köpt biljett med Jojo-kort och reser med buss? Visa bara upp biljetten för föraren. Tänk på att inte hålla kortet mot kortläsaren. Håller du upp kortet registreras ett nytt biljettköp.

  Res via Öresundsbron eller med färja

  Du kan välja att resa över Öresundsbron eller med färja från Helsingborg till Helsingör. Köper du en biljett till Helsingör via Helsingborg ingår båtresan i biljettpriset.

  Så länge gäller biljetten

  • Enkelbiljett till och från Danmark gäller den dag som står på biljetten ända till klockan 04.00 natten efter biljettens datum. 
  • Tur och returbiljett till Danmark gäller över Öresundsbron eller med Scandlines färja Helsingborg-Helsingör. Tur och returbiljetten gäller i 24 timmar.
   Läs mer om giltighet för tågbiljett till Danmark

  Barn- och ungdomsbiljett och åldersgräns

  Som vuxen får du ta med dig två barn under 7 år gratis. Barnbiljett finns från 7 år.

  Tänk på att åldersgränsen för barn är lägre vid resor till och från Danmark.

  Vid resor till och från Danmark gäller barnbiljett tills du fyller 16 år. Har du fyllt 16 år köper du en vuxenbiljett.

   

  Tips inför resan

  Tips inför resan till Danmark - se film 

  Danska priser, tider och kartor

  Resväg och priser - danska rejseplanen.dk

  Områdeskarta för resor till Danmark, Metro och större sevärdheter

  Priser Skåne och Danmark 

 • Gränskontroller

  Reser du från Danmark till Sverige? Då ska du visa id-handlingar på Hyllie station.

  Ta med giltig id-handling

  • Polisens gränskontroller på Hyllie innebär att alla resenärer måste visa upp ID-handlingar. Det innebär längre restid på sträckan Copenhagen Airport-Malmö C.
  • För mer information om gränskontrollerna och vilka identitetshandlingar som krävs hänvisar vi till Polisen.

  Resa från Danmark till Sverige 

  • Har du en giltig biljett, till exempel ett Jojo Period Öresund för Köpenhamn H-Malmö, gäller den även på Metron, DSB:s tåg, Movias bussar - de danska stadsbussarna i Köpenhamn mellan Köpenhamn H och Copenhagen Airport.
  • Tågen över Öresundsbron går var 20:e minut. Varr ute i god tid.
  • Antal tågvagnar är anpassat efter en tågtrafik utan ID- och gränskontroll, vilket leder till vagnbrist och därmed kortare tåg. Tidvis kan detta leda till kortare tåg och trängsel ombord.
  • Polisens gränskontroller på Hyllie innebär att alla resenärer måste visa upp ID-handlingar. Det innebär längre restid på sträckan Copenhagen Airport-Malmö C.
  • På Malmö C kan du behöva byta tåg om du ska resa vidare norrut.

  Din resa söker du i Skånetrafikens app eller under Sök resa.

  Resa från Sverige till Danmark

  Det sker inte någon gränskontroll i riktning från Sverige till Danmark. 

  Restiden är fortsatt 35 minuter för en resa mellan Malmö C och Köpenhamn H, men du som reser med Öresundståg norrifrån kan behöva byta tåg på Malmö C för att resa vidare till Danmark. 

  Sök din resa i appen eller under Sök resa.

 • Turist/besökare

  Om du är på besök i Skåne finns det biljetter som passar särskilt bra för dig. 

   • I Skånetrafikens app kan du köpa enkelbiljetter för tåg och buss inom Skåne, till grannlänen och till Danmark. Den fungerar även med utländska mobilabonnemang och betalkort.
   • 24/72-timmarsbiljetten - res så mycket du vill under 24 eller 72 timmar.
    Om du ska resa mycket och långt under ett till tre dygn är 24/72-timmarsbiljetten bästa valet. Den finns för hela Skåne, Malmö och Helsingborg för både buss och tåg. Biljetten gäller inte resa till Danmark.
   • Öresund rundt - 249 kr för två dagars upptäcktsresa runt Sundet
    Öresund rundt-biljetten gäller även på Metron och Movias bussar i Köpenhamn och på Scandlines färjor mellan Helsingborg-Helsingör.
   • Jojo Sommar - res så mycket du vill 15 juni till 15 augusti varje år.
   • Boka din resa i förväg på Öresundstågs hemsida För närvarande går det inte att förboka Öresundstågsbiljetter med avresestation i Danmark från och med den 20 december. Läs mer på http://www.oresundstag.se/resa-fran-danmark

   

 • Hitta och köp resa i vår app

  Med Skånetrafikens app Reseplaneraren kan du planera och köpa dina resor i hela Skåne, grannlän och Danmark.

  I appen kan du bevaka dina vanligaste resor och få störningsinformation som du är intresserad av. Du kan även köpa din biljett i Skånetrafikens app Reseplaneraren.

 • Reseanmälan

  Om du planerar att göra en bussresa med fler än 20 personer kan du göra en reseanmälan hos oss.

  Reseanmälan gäller för alla större sällskap och grupper för att vi ska kunna planera trafiken så bra som möjligt.

  • Om vi får in en reseanmälan så underlättar det vårt arbete med att planera busstrafiken. Vi kan till exempel sätta in extra bussar om det finns behov för det.
  • Vi uppmanar alla som ska resa med fler än 20 personer att göra en reseanmälan.
  • Du gör reseanmälan om du ska resa i regionbusstrafik eller stadstrafik där det är 30 minuter eller mer mellan avgångarna.

  Så gör du en reseanmälan:

  • Kontakta kundtjänst minst tre arbetsdagar innan resan. De hjälper dig med anmälan. Du kan välja att antingen kontakta kundtjänst via telefon eller chatt för att göra din reseanmälan.
  • Här hittar du kontaktuppgifter till kundtjänst.
  • Avanmälan görs via kundtjänst.
  • Kom ihåg att anmälan inte garanterar dig en plats.
 • Gröna stadsbussar ombord

  Våra gröna bussar kör inom städer i Skåne. Alla våra bussar har låga golv, vilket gör det enkelt att stiga på även för dig som har med barnvagn, rullstol, bagage eller liknande.

  Köpa biljett

  På våra gröna bussar visar du upp din biljett för föraren eller håller fram ditt Jojo-kort mot läsaren för att köpa biljett. Du kan även köpa biljett i förväg med Skånetrafikens app. Du som ska resa vidare med tåg eller gula bussar kan med fördel berätta det för föraren så att du får en biljett för hela resan.

  På våra gröna bussar i Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Trelleborg, Ängelholm, Hässleholm, Eslöv och Ystad går det även att betala med bank- eller kreditkort ombord. 

  Betalar du resan med Jojo-kort eller i appen betalar du ett lägre förköpspris jämfört med om du betalar ombord med betalkort. Skillnaden är 10 kronor vid köp av vuxenbiljett och duo/familjebiljett samt 5 kronor vid köp av barnbiljett.

  Tillgänglig resa för alla

  Våra stadsbussar är anpassade så att personer med funktionsnedsättning enkelt ska ta sig ombord, köpa biljett och ta sig av.

  Tillgänglig resa

 • Gula regionbussar ombord

  Våra gula bussar kör mellan orter i Skåne. De flesta gula regionbussarna har låga golv, vilket gör det enkelt att stiga på bussen även för dig som har bagage, barnvagn, rullator eller liknande med dig.

  Köpa biljett

  På våra gula bussar visar du upp din biljett för föraren eller håller fram ditt Jojo-kort mot läsaren för att köpa biljett. Du kan även köpa biljett i förväg med Skånetrafikens app. Du som redan har biljett visar den för föraren eller håller ditt kort mot läsaren. Du kan även välja att köpa din biljett med betalkort ombord.

  Betalar du resan med Jojo-kort eller i appen betalar du ett lägre förköpspris jämfört med om du betalar ombord med betalkort. Skillnaden är 10 kronor vid köp av vuxenbiljett och duo/familjebiljett samt 5 kronor vid köp av barnbiljett.

  Eluttag

  Eluttag 220 V AC finns vid sittplatserna på många av bussarna.

  Trådlöst internet

  Vi byter hårdvara och kommer därför att plocka ner internet på bussarna under en längre tid från maj 2016. Orsaken är att wifi slår ut annan utrustning på bussen. Vi beklagar, men kommer tillbaka med trådlöst internet. Vi kommer då att erbjuda våra kunder en bättre version.

  Tillgänglig resa för alla

  Många av våra gula bussar är anpassade och tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. 

  Tillgänglig resa

 • Pågatåg ombord

  Pågatågen är lila till färgen och kör mellan orter inom Skåne och i Sydsverige. Pågatågen är handikappanpassade med låga golv och stora fria ytor utan nivåskillnader.

  Tågvärdarna

  På alla Pågatåg finns det tågvärdar som tittar på din biljett och hjälper dig vid behov under resan.

  Tillgänglig resa för alla

  De lila Pågatågen och de grå Öresundstågen är tillgänglighetsanpassade för att du med funktionsnedsättning enkelt ska kunna resa.
  Tillgänglig resa

  Tysta kupéer

  Pågatågen har tysta kupéer där mobiltelefoner ska vara avstängda och samtal inte får föras.

  Eluttag

  Eluttag 220 V AC finns vid samtliga sittgrupper på tågen.

  Gå ombord i tid

  Tågvärden stänger dörrarna och låser dem 30 sekunder innan avgång för att hålla tiderna.

  Internet ombord

  Finns det internet ombord? Dessvärre kan vi inte garantera ett väl fungerande wifi på Pågatågen i dag, men vi hoppas kunna göra det i framtiden.

 • Öresundståg ombord

  Öresundstågen är grå till färgen och kör mellan orter inom Sydsverige och över sundet till Danmark. Öresundstågen är handikappanpassade i mittvagnen med låga golv och stora fria ytor.

  Tågvärdarna

  På alla Öresundståg finns det tågvärdar som tittar på din biljett och hjälper dig vid behov under resan.

  Tillgänglig resa för alla

  De lila Pågatågen och de grå Öresundstågen är tillgänglighetsanpassade för att du med funktionsnedsättning enkelt ska kunna resa. Öresundstågen är handikappanpassade i den mittersta vagnen. Fria ytor och golv utan nivå­skillnader gör det enkelt att manövrera exempelvis en rull­stol i vagnen. Där finns också en handik­app­anpassad toalett. 
  Tillgänglig resa

  Tysta kupéer på Öresundståg

  • Mobilen ska vara avstängd eller på ljudlöst läge.
  • Samtal ska inte föras.
  • Musikspelare, dator och andra mediaspelare ska användas med hörlurar så att ljud inte läcker till omgivningen.
  • Väljer du att resa med barn i tyst kupé, så är det ditt ansvar att barnen visar samma hänsyn.

  1:a klass

  På Öresundstågen finns en 1:a klassvagn, som du kan sitta i om du köpt 1:a klassbiljett.

  Eluttag

  Eluttag 220 V AC finns vid samtliga sittgrupper på tågen.

  Gå ombord i tid

  Tågen stänger dörrarna och låser dem 30 sekunder innan avgång för att hålla tiderna.

  Internet ombord

  På vissa Öresundståg finns det trådlöst internet. Läs mer om de pågående installationerna på Öresundstågs hemsida.

 • Boka tåg- eller bussresa

  Vill du boka din resa för tåg eller buss i hela Sverige?

  oresundstag.se kan du boka dina resor över hela Sverige. Boka biljett för exempelvis fjärrtåg, regionaltåg, lokal- och pendeltåg, expressbussar, regionalbussar, stads- och lokalbussar, tunnelbana och spårvagn. Alla resor kan du boka på en och samma biljett.

  Välj sittplats på en platskarta när du bokar en resa med Öresundståg:

  Välj sittplats på oresundstag.se

   

   

   

 • Närtrafik

  Närtrafik finns ofta om du bor i ett område där det saknas busslinjer. Närtrafik är ofta resor med taxi. Du behöver alltid förbeställa resorna. Vi erbjuder närtrafik i samarbete med kommunerna.

  Gör så här för att förbeställa

  Vill du söka tider för din resa?

  1. Sök resa och hitta tider.

  2. Skriv in varifrån du reser och vart du ska i ”Från” och ”Till”. 

  3. Klicka på plustecknet till höger för att se detaljer för resan.

  Tänk på att du ringer in och bokar din resa. Tiden för hämtning och lämning kan variera beroende på var i området du bor. 

  Förbeställ så här

  • Ser du en "telefonikon" så har du möjlighet att åka med förbeställd trafik. Turen körs med taxi och måste beställas på telefon 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg.
  • Du har rätt till närtrafik om du har mer än två kilometer till närmaste hållplats och inte bor längs en vanlig busslinje.
  • För grupper på mer än fyra personer beställer du alltid minst tre arbetsdagar i förväg.

  Närtrafiken har ett enhetspris
  Vuxen 25 kr, barn 15 kr och duo/familj 40 kr.

  Så reser du

  • Res med Jojo Period och ta med dig laddningskvitto.
  • Jojo Reskassa gäller inte om du reser med linjetrafik som du behöver förbeställa. Denna trafik körs av taxibolag på Skånetrafikens uppdrag.
  • Jojo Sommar gäller i närtrafik.
  • Viss linjelagd trafik körs också med taxi och då gäller Jojo Sommar även där.

  Tänk på att du inte kan ta med dig cykel i närtrafiken. 

  Tidtabeller
  Tiderna i tidtabellerna är cirkatider. Om du ska resa en tidig morgontur vill vi helst att du beställer turen dagen innan.

  Tidtabellerna hittar du här.

   

   

 • Ledsagarservice

  Du som har funktionsnedsättning kan få gratis ledsagning från/till mötesplats på tågstationen.

  • Du ska beställa ledsagning senast 24 timmar innan du åker.
  • På flera stationer erbjuder vi ledsagning i Skåne.

  Ledsagning utanför Skåne

  Om du behöver ledsagning utanför Skånes kontaktar du trafikhuvudman i det län du behöver hjälp i.

  Beställ ledsagning

  Du ska beställa din ledsagning när du bokar din resa. Om du inte beställt biljett i förväg så kan du beställa ledsagning genom att kontakta Skånetrafikens Kundtjänst på telefon 0771 – 77 77 77 (säg "ledsagning").

  Personalen frågar dig om ditt namn, telefonnummer och adress. De frågar dig också om vilken hjälp du behöver. Personalen skickar din beställning till en sambandscentral som ordnar att du får ledsagning på hela resan. Efter bokning får du en bekräftelse via SMS eller e-post. Du måste beställa ledsagning senast 24 timmar innan du behöver ledsagning till eller från ett tåg.

  Så fungerar ledsagningen

  Ledsagaren möter dig vid utpekade mötesplatser på stationen och följer med dig till tåget. Ledsagaren har gul reflexväst med ordet ledsagare tydligt markerat både på framsidan och på baksidan av västen.

  Om du har en bokad plats på tåget, så ser personalen ombord till att du hittar till din bokade plats. Ska du byta tåg, möter ledsagaren dig vid tågets dörr och hjälper dig att byta tåg.
  När resan är slut möter ledsagaren dig vid tågets dörr och går med dig till mötesplatsen.

  Mötesplatsen

  Mötesplatserna har skyltar med text och symboler i relief och i punktskrift. Mötesplatserna finns oftast utomhus, men också inomhus om väntsalen är tillgänglig.

  Nödnummer om du får problem med din bokade ledsagning
  Om du får problem med din förbokade ledsagning kan du ringa ett särskilt nödnummer: telefon 0774-44 55 55.

  Nödnumret hittar du på mötesplatsskyltarna och på din bokningsbekräftelse.

  Bagage

  Ledsagaren kan hjälpa dig att bära dina väskor på stationen. Du får bara ha med dig två stycken väskor.

  Det här får du inte hjälp med

  Ledsagaren kan inte hjälpa dig att köpa biljett eller gå till andra platser på stationen. Ledsagaren kan inte ge dig samma stöd som en personlig assistent.

 • Resa med periodkort

  Res enkelt med periodkort Jojo Period, Jojo Period Öresund, Jojo Sommar, Jojo Student, Jojo Fritid och Jojo Skola.

  • På stadsbuss och regionbuss:
   Håll upp kortet mot kortläsare längst fram vid förarens biljettmaskin.
  • På Öresunds- och Pågatåg:
   Lägg kortet mot tågvärdens handdator. Om det inte finns en handdator ska du visa upp kortet för tågvärden. 
  • Om du blir försenad - blippa kortet
   Tänk på att du som reser med periodkort behöver blippa ditt jojokort i en biljettmaskin eller stolpe för att vid försening kunna ansöka om ersättning vid försening.
    Ersättning Online.

  Särskilda regler gäller dessa kort

  Jojo Student Skåne

  När du reser ska du alltid ha legitimation och giltigt Mecenatkort eller Studentkort med studentresesymbolen. Dessa kan du även ha som kort i Mecenats app eller Mecenats sms-intyg.

  Jojo Student Öresund

  Jojo Student Öresund består av tre delar: ett Jojo-kort, ett studiebevis och ett laddningskvitto. Alla tre delar samt legitimation ska du visa upp under resan.

  Jojo Skola

  Jojo Skola består av två delar: Jojo-kort och terminsbevis. Båda delarna ska visas upp under resan.

 • Resa med Jojo Reskassa

  Med Jojo Reskassa reser du enkelt i Skåne och Danmark. Med Jojo Reskassa kan du även resa i Sydsverige.

  Resa i Skåne

  Resa med grön stadsbuss

  • Vill du ha en vuxenbiljett och åka inom stadsområdet? Håll bara fram ditt kort mot kortläsaren när du går ombord.
  • Vill du köpa en barnbiljett, en Duo/familj eller om du ska resa vidare utanför stadsområdet? Berätta det för föraren innan du håller fram kortet.
  • Resa vidare med tåg efter bussresan: Be föraren om en pappersbiljett att visa på tåget.

  Resa med gul regionbuss
  Tala först om vart du ska för föraren. Vill du köpa barn/ungdomsbiljett eller Duo/familj behöver du även berätta det innan du håller fram kortet mot läsaren.

  Resa vidare med tåg: Be föraren om en pappersbiljett att visa upp på tåget.

  Resa med tåg
  Köp din biljett innan du går ombord. Du behöver visa både Jojo-kortet och biljetten ombord under resan. Biljetten köper du enklast i biljettautomaten, hos kundcenter och serviceombud.

  Börjar du resan med buss och har löst biljett hela vägen? Visa kort och pappersbiljett, som du fick av bussföraren, ombord på tåget

  Resa i Sydsverige

  Jojo Reskassa kan användas för dessa resor:

  • Till och inom Blekinge, Halland och Kronobergs län.
  • För resor med Öresundståg till Kalmar län samt till Göteborg C och inom Göteborgs kommunzon. Ska du resa inom Göteborgs kommunzon krävs det att du har din biljett i pappersform.Vilka hållplatser som finns inom Göteborgs kommunzon hittar du här.
  • Till och inom Jönköpings län.

  I våra biljettautomater löser du biljett till alla Öresundstågs- och Krösatågstationer. Biljetten gäller i området i orten dit du reser.

  Vill du resa vidare inom ett län kontakta våra kundcenter eller serviceombud. Tänk på att du behöver både Jojo-kort och kvitto/biljett under resan.

 • Anropsstyrd trafik

  Anropsstyrd trafik innebär att det finns en linje, men vi kör bara när någon vill åka. Resorna sker ofta med taxi och behöver alltid förbeställas.

  Förbeställ så här
  Turen körs ofta med taxi och du hämtas på en hållplats som linjen trafikerar. Resan måste beställas på tel: 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg. Om du ska resa en tidig morgontur är det önskvärt att du beställer turen dagen innan. För grupper på mer än 4 personer måste beställning göras minst tre arbetsdagar i förväg. Den som reser regelbundet kan beställa resor maximalt 14 dagar framåt. Du kan sambokas med annan resenär på turen, vilket i så fall kan påverka vilken väg som körs.

  Betalning
  Det är samma pris att åka turen med buss som med anropsstyrd trafik. Uppgift om vad resan kostar får du vid beställning. Du kan betala kontant till föraren, åka med Jojo periodkort med giltiga zoner eller med Jojo Sommarkort (enbart sommartid). Uppge betalningsform vid bokning av resan och ta med ditt laddningskvitto om du reser med Jojo Period. Då vi inte har biljettmaskin ombord kan du tyvärr inte använda kort laddat med Jojo Reskassa för resor med anropsstyrd trafik.

  Trevlig resa!