Mer om Pågatågsnamnen

Vill du veta lite mer om de personer som namngett våra pågatåg? Här hittar du alla tågnamn och fakta om de som finns bakom.

När vi namnger nya pågatåg, uppfyller namnen dessa kriterier:

  • Det är icke-levande personer med skånsk anknytning eller kända fiktiva skånska personligheter som på något sätt har gett Skåne skjuts.
  • Personer från olika områden som kultur, näringsliv, sport och musik.
  • Personer som har haft en betydelse inom det område de har verkat.
  • Namnen har en spridning över hela Skåne.
  • Det är namn på både kvinnor och på män.  

Pågatåg 001 - Sally Bauer
Tåget du sitter på just nu har fått sitt namn från den legendariska simmerskan och Helsingborgstösen Sally Bauer. Hon blev internationellt känd 1939 när hon som första skandinav simmade över Engelska kanalen. Under sitt liv satte hon många svenska rekord i olika distanser och hon har även gett namn åt en skola i Helsingborg. Nu tuffar hennes tåg på med samma uthållighet genom Skåne.

Pågatåg 002 - Victoria Benedictsson
Nu sitter du på ett tåg som är uppkallat efter författaren Victoria Benedictsson. Hon levde i Hörby under 1800-talet och skrev böcker under pseudonymen Ernst Ahlgren. I hennes böcker skildras kvinnans plats i äktenskapet och samhället. De speglar även Victoria Benedictssons egen längtan bort – till konsten, storstan och friheten. Genom sina böcker ses hon idag som en feministisk föregångare. 

Pågatåg 003 - Frans G. Bengtsson
Författaren Frans G. Bengtsson föddes utanför Ängelholm 1894 och har fått ge namn åt det här tåget. Han är mest känd som författaren bakom ”Röde Orm”. Den tvådelade berättelsen utspelar sig under vikingatiden och skildrar skåningen Orm Tostessons strapatsrika resa genom Europa. ”Röde Orm” har röstats fram som en av de mest betydelsefulla svenska böckerna under 1900-talet.

Pågatåg 004 - Carlos Zoéga
Det här tåget har fått sitt namn efter Carlos Zoéga. Kaffe var hans stora passion och därför öppnade han 1881 en kaffehandel i Landskrona. Butiken flyttade några år senare till Kullagatan i Helsingborg. Carlos gick bort redan 1888, men hustrun Maria delade hans passion och valde därför att fortsätta arbetet de påbörjat tillsammans. Två entreprenörer som gett Skåne skjuts.

Pågatåg 005 - Carl Adolph Agardh
Forskaren Carl Adolph Agardh föddes i Båstad 1785 och har fått ge namn åt det här tåget. Han var både matematiker och ekonom men är allra mest känd för sin forskning inom botanik, med alger som specialområde. Carl Adolph Agardh, som satt på stol nr 4 i Svenska Akademien, var också en av initiativtagarna bakom Akademiska Föreningen i Lund – en grundpelare för stadens studentliv än idag.

Pågatåg 006 - Max Lundgren
Författaren Max Lundgren föddes i Landskrona 1937 och är den som fått ge namn åt det här tåget. Med ungdomsromanen ”Pojken med guldbyxorna” slog han igenom brett, inte minst efter att boken gjorts till tv-serie på 1970-talet. Max Lundgren var även manusförfattare och skrev bland annat manus till den omtyckta tv-serien ”Bombi Bitt och jag” där en ung Stellan Skarsgård fick sitt stora genombrott.

Pågatåg 007 - Birgit Nilsson
Operasångerskan Birgit Nilsson från Västra Karup har fått ge namn åt tåget du sitter på just nu. Från bethögen till Beethoven – så har hon själv beskrivit sin resa. Från gården i Svenstad, vidare till Kungliga Teatern och ut i världen med internationella framgångar som världsledande dramatisk sopran. En unik röst som vi kan vara stolta över än idag.

Pågatåg 008 – Ernst-Hugo Järegård
Nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn från skådespelaren och Ystadpågen Ernst-Hugo Järegård. Med sin karaktäristiska röst blev han omtyckt både på teaterscenen och i tv-rutan. –Danskjävlar! Utropade han som överläkaren Stig Helmer i tv-serien ”Riket”. En egensinnig karaktär som blev uppskattad på båda sidor av sundet.

Pågatåg 009 - Östen Warnerbring
Nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn från Östen Warnerbring, eller Östen med Rösten, som han också kallades. För det var delvis för sin röst som han blev känd och fick sitt smeknamn. Han började karriären som saxofonist och klarinettist men blev med åren en folkkär showman, kompositör och underhållare. På albumet ”Skåne” tolkade han dikter av skånska poeter – och framförde även låtarna på klingande skånska.

Pågatåg 010 - Nils Poppe
Skådespelaren Nils Poppe föddes på Möllevången i Malmö och har fått ge namn åt det här tåget. Han blev känd för att på ett alldeles eget vis kombinera komik med akrobatik och dans. Förutom alla filmer han medverkade i blev han 1966 teaterdirektör på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Där spelade han bland annat mot Eva Rydberg som senare tog över teatern för att föra den vidare i Poppes anda.

Pågatåg 011 - Elsa Andersson
Flygpionjären som har fått ge namn åt detta tåg föddes i Strövelstorp 1897. Elsa Andersson fascinerades som barn av flygövningarna på Ljungbyhed och sökte in till flygskolan där. 1920 blev hon den första svenska kvinnan att erhålla aviatördiplom. Hon blev rikskänd för sina bedrifter och kallades ”den käcka skånskan”. Under ett fallskärmshopp störtade hon mot sin död, endast 24 år gammal, men hennes namn lever vidare.

Pågatåg 012 - Lille Mads
Tåget du sitter på är uppkallat efter Lille Mads, men ingen vet hans riktiga namn. Han levde under 1600-talet och var en friskyttelöjtnant som stred tillsammans med danskarna under det skånska kriget. Till sist hann snapphanejägarna ikapp Lille Mads, och han togs tillfånga och avrättades. Men hans gevär finns kvar och förvaras idag på Hovdala slott.

Pågatåg 013 - Märta Måås-Fjetterström
Textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström föddes 1873 och har fått ge namn åt detta tåg. Under sin karriär verkade hon i Båstad, något som syns i hennes skapelser. Hon fann ofta inspiration i naturen på Hallandsåsens sluttningar men hennes arbete gav ett eko långt utanför Skånes gränser. Idag finns hennes verk bland annat på Nationalmuseum och Louvren.

Pågatåg 014 - Ålakungen
Tåget du sitter på just nu heter Ålakungen, en titel buren av många skåningar. De mest kända ålakungarna är Sven Wilhelm Nilsson och hans son Henning Wilhelm Nilsson. Sven grundade AB Ålexporten i Åhus 1921. Sonen tog senare över verksamheten och blev kunglig hovleverantör. Titeln ålakung eller åladrottning kan man också få genom att vara en skicklig ålfiskare eller snabbt fånga en ål med bara händerna på ett ålagille.

Pågatåg 015 - Sonja Stjernquist
Hästvedatösen, operettsångerskan och skådespelerskan Sonja Stjernquist föddes 1931. Det här tåget är uppkallat efter henne. Hon var bara elva år när hon sjöng på Barnens Dag i Malmö. Fyra år senare gjorde Sonja Stjernquist skådespelardebut på Hippodromteatern. Under sin karriär medverkade hon i operetter och revyer och turnerade även i folkparkerna.

Pågatåg 016 - Frans Henrik Kockum
Industrimannen Frans Henrik Kockum föddes i Malmö 1802 och har fått ge namn åt det här tåget. Frans Henrik Kockum ägnade större delen av sitt liv åt industri och fabriksdrift. Stålplåt, socker, tobak, tegel, cement, koppar och gas – ingenting var främmande för mannen bakom Kockum Mekaniska Verkstads AB. Ända fram till 2002 var Kockumskranen ett landmärke för varvsstaden Malmö.

Pågatåg 017 - Signe Jansson
Tåget du sitter på är uppkallat efter Signe Jansson, en pionjär inom svensk förlossningsvård. Under sin tid som avdelningsföreståndare på Ystads BB spred hon kunskapen om andnings- och avslappningsteknik under förlossningen. Hon betonade vikten av att förlossningen skulle ske på mammans villkor och även pappornas viktiga roll i förlossningssalen. Ystadmodellen blev en förebild i hela Sverige och präglar hur vården ser ut idag.

Pågatåg 018 - Torun Bülow-Hübe
Smyckesdesignern som fått ge namn åt detta tåg föddes i Malmö 1927. Torun Bülow-Hübes arbete var banbrytande på flera plan. Hon använde ibland enkla material som rotting och mässingstråd, hon ville tilltala den grupp frigjorda kvinnor som börjat yrkesarbeta under 1900-talets mitt. Idag finns hennes verk på flera museer världen över.

Pågatåg 019 - David H. Ingvar
Tåget du sitter på just nu har fått sitt namn efter forskaren, läkaren och Lundapågen David H. Ingvar. Han var docent i klinisk neurofysiologi och sedan professor i samma ämne. Mest känd blev han för sin medverkan i teveprogrammet ”Fråga Lund”, där han förklarade den mänskliga hjärnan på ett enkelt och humoristiskt sätt. Han satt dessutom på stol 12 i Gastronomiska Akademien.

Pågatåg 020 - Fader Gunnar
Prästen Gunnar Rosendal föddes 1897. Han arbetade som präst i Osby och tåget du sitter på just nu är uppkallat efter honom. I Skåne och resten av Sverige var han känd som Fader Gunnar. Med sina böcker i serien Kyrklig förnyelse ville han förändra synen på kyrkan, något som syns än idag. Skrudad i kaftan och kalott arbetade han för att fylla gudstjänsten med färg och liv.

Pågatåg 021 - Alice Lyttkens
Författaren som fått ge namn åt det här tåget föddes i Malmö 1897. I Alice Lyttkens första romaner behandlade hon den moderna kvinnans situation och uppmärksammade kvinnoförtryck och samhällets orättvisor. Mest berömd är hon för sina historiska romaner som utspelar sig under 1700- och 1800-talet och som en författare med ett starkt samhällspatos.

Pågatåg 022 - Posta-Nilla
Över 17 000 mil. Så långt beräknas Posta-Nilla ha gått under sin tid som postbud på Hovdala Slott. Hon föddes i Matteröd 1820. Under nästan 50 år gick hon med post mellan Hovdala Slott och Kristianstad, och senare från slottet och till poststationen i Hässleholm. Sedan 2017 finns vandringsleden ”I Posta-Nillas spår” där du ka följa hennes väg. Tåget du sitter på just nu heter Posta-Nilla.

Pågatåg 023 - Rio-Kalle
Fotbollsmålvakten som fått ge namn åt det här tåget föddes i en statarfamilj i Göingebygden 1925. Familjen flyttade till Helsingborg där Kalle Svensson började spela fotboll. Det var här HIF fick upp ögonen för honom – och han var trogen laget under hela sin karriär. Totalt gjorde han 73 landskamper och blev både OS- och VM-medaljör. Under VM i Brasilien han fick smeknamnet Rio-Kalle.

Pågatåg 024 - Uarda
Nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn från det klassiska lundaspexet ”Uarda”. Första gången spexet sattes upp var på Lundakarnevalen 1908. ”Uarda” brukar beskrivas som den vackraste blomman i den lundensiska spexfloran och har även en egen akademi, instiftad av Sten Broman. Bland ledamöterna som suttit i akademin finns namn som Hans Alfredsson och Stellan Sundahl.

Pågatåg 025 - N.P Möller
Tv-serien ”N.P Möller fastighetsskötare” sändes 1972–1980 och utspelar sig kring ett hyreshus vid Möllevångstorget. Fastighetsskötaren själv spelas av revykomikern Nils Ahlroth. Vi får också följa karaktärer som den före detta MFF-spelaren ”Danskdödaren” och skvallertanten fru Skog, ”Skogan”. Idag ger serien oss en inblick i en annan tid, ett annat Malmö. Tåget du sitter på är uppkallat efter N.P Möller.

Pågatåg 026 - Christina Piper
Det här tåget är uppkallat efter godsägaren och entreprenören Christina Piper. Efter att maken Carl Piper i krigstid lämnat landet fick hon ansvaret för familjens affärer. 1725 köpte hon det krisdrabbade alunbruket i Andrarum och gjorde det till Skånes största företag. Där byggdes även slottet Christinehof som än idag är ett monument över Christina Pipers framgång som företagare.

Pågatåg 027 - Lars-Erik Larsson
Tåget du sitter på just nu har fått sitt namn från tonsättaren Lars-Erik Larsson. Han föddes i Åkarp 1908 och utbildade sig i Stockholm, Wien och Leipzig. Lars-Erik Larsson blev den förste professorn i komposition vid Kungliga Musikhögskolan. Bland hans mest kända verk finns ”Förklädd Gud”, med text av poeten Hjalmar Gullberg. ”Förklädd Gud” skrevs från början för en radiopublik och är idag en mycket omtyckt svensk klassiker.

Pågatåg 028 - Lasse Holmqvist
Nu sitter du på ett tåg som är uppkallat efter journalisten och tevepersonligheten Lasse Holmqvist. Han föddes i Malmö 1930, växte upp i Osby och upptäcktes av radiochefen Gunnar Ollén när han studerade vid Lunds Universitet. Lasse Holmqvist var med sin uppriktiga nyfikenhet en mycket omtyckt programledare, inte minst mellan 1980 och 1991 då han ledde tv-programmet ”Här är ditt liv”.

Pågatåg 029 - Kurt Wallander
Tåget du sitter på just nu är uppkallat efter den trumpne kriminalkommissarien och Ystadsbon Kurt Wallander. Som en av Henning Mankells mest välkända karaktärer har han genom åren klarat upp flera komplicerade mordfall i Skåne. Böckerna och de populära filmatiseringarna om Kurt Wallander har skapat ett aldrig sinande intresse för Ystad, dit turister vallfärdar varje år för att gå i hans fotspår.

Pågatåg 030 - Tiffany Persson
Nu sitter du på ett tåg som är uppkallat efter den färgsprakande hårfrisörskan Tiffany Persson. Hipp Hipps egna primadonna och Staffanstorps Oprah driver en vlogg och arbetar på Salong Diana. Tiffany är femfaldigt frånskild, mamma till Twilight och Tommy och drömmer om en egen talkshow.

Pågatåg 031 - Johan Jacob Döbelius
Det hade länge florerat rykten om källorna i Ramlösa. Men professorn och läkaren Johan Jacob Döbelius bestämde sig för att undersöka vattnet närmare. Enligt hans undersökningar kunde vattnet motverka alla möjliga åkommor och 1707 öppnade Ramlösa Hälsobrunn som kurort för allmänheten. Det var först i början av 1900-talet som vattnet började säljas utanför parken. Då fick man gå till apoteket för att köpa det. Tåget du sitter på just nu är uppkallat efter Johan Jacob Döbelius.

Pågatåg 032 - Holger Crafoord
Företagsledaren Holger Crafoord föddes 1908 och har fått ge namn åt det här tåget. Som 22-åring rekryterades han till Åkerlund & Rausing och flyttade till Lund. Under sin tid på företaget blev han en av medgrundarna till Tetra Pak. Senare grundade han företaget Gambro, där han tillsammans med forskaren Nils Alwall utvecklade engångsnjuren, en konstgjord njure som revolutionerade vården för njurpatienter.

Pågatåg 033 - Anna Q. Nilsson
Skådespelerskan Anna Q. Nilsson föddes i Ystad 1888 och det här tåget bär hennes namn. I tonåren drömde hon om att söka lyckan i Amerika och arbetade hårt på sockerbetsfälten för att få ihop pengar till biljetten. 1905 anlände hon till sitt nya land och bara sex år senare fick hon sin första filmroll. Anna. Q. Nilsson blev en av stumfilmens mest anlitade skådespelerskor och slog rekord i beundrarpost – med 30 000 brev i månaden.

Pågatåg 034 - Bo Widerberg
Filmregissören och författaren som har gått ge namn åt det här tåget föddes i Malmö 1930. Under 1960-talet etablerade han sig som en av de stora svenska filmregissörerna med filmer som ”Kvarteret Korpen” och ”Elvira Madigan”. Beck-filmatiseringen ”Mannen på taket” från 1976 ses än idag som en banbrytande svensk kriminalfilm, regisserad av Bo Widerberg.

Pågatåg 035 - Stellan Sundahl
Komikern, Lundaspexaren och programledaren som fått ge namn åt det här tåget föddes i Helsingborg 1946. Han inledde sin karriär på Sveriges Radio i Malmö och slog igenom med radioprogrammet ”Byteskomik”. Stellan Sundahl blev senare mycket populär som programledare för ”Helt Apropå” och ”Snacka om nyheter”. Sista programmet han medverkade i sågs av nästan två miljoner tittare.

Pågatåg 036 - Hanna från Arlöv
Nationalteaterns låt ”Hanna från Arlöv” handlar om en ung kvinna som sommarjobbar på ett tvätteri. Där träffar hon Hanna, en stridbar tant som organiserar en strejk på tvätteriet för att de ska få rätt till en fläkt mot den 40-gradiga värmen. Hannas initiativ leder till att de till slut får en ynklig fläkt – och inspirerar den unga kvinnan att stå upp för sig själv. Tåget du sitter på just nu har fått sitt namn från Nationalteaterns låt.

Pågatåg 037 - Rutger Macklean
Politikern och reformisten Rutger Macklean har fått ge namn åt det här tåget. Efter att ha arbetat som officer och verkat i den svenska riksdagen flyttade han till godset Svaneholm 1782. Där valde han att reformera lantbruket från grunden. Han avskaffade böndernas dagsverken, införde nya redskap och delade in gårdarna på godset på ett helt nytt sätt. Hans modell spred sig senare till resten av Sverige.

Pågatåg 038 - GAN
Konstnären Gösta Adrian Nilsson, GAN, föddes i Lund 1884 och har fått ge namn åt det här tåget. Han räknas som en av de största pionjärerna inom svensk modernism. GAN avbildade ofta maskulina sjömän och atleter – ett uttryck för hans eget utanförskap som homosexuell i en tid då homosexualitet var olagligt. Många av hans verk kan idag ses på Kulturen i Lund.

Pågatåg 039 - Git Gay
Revyartisten och sångerskan Git Gay föddes 1921 och växte upp i Malmö. Hon debuterade som revyartist 1947 gjorde sig snabbt ett namn inom svenskt nöjesliv. Den första stora restaurangshowen i Sverige, Git Gay Show, låg hon också bakom. Hon ansvarade själv för regi, koreografi och kostym. En primadonna ut i fingerspetsarna som fått ge namn åt det här tåget.

Pågatåg 040 - Georg Oddner
Tåget du sitter på just nu är uppkallat efter fotografen Georg Oddner. Efter att ha arbetat som assistent till modefotografen Richard Avedon bestämde Oddner sig för att öppna en egen fotostudio i Malmö 1952. Genom åren gjorde han många uppmärksammade fotoreportage från världens alla hörn och ses idag som en av 1900-talet största svenska fotografer.

Pågatåg 041 - Tollarparn
Jazzpianisten Jan ”Tollarparn” Eriksson föddes, som smeknamnet antyder, i Tollarp. Nu har han fått ge namn åt det här tåget. Under sin karriär ackompanjerade Tollarparn bland andra Thore Skogman och Birgit Nilsson och var huspianist i Lasse Holmqvists populära teveprogram ”Här är ditt liv”. 1990 utnämndes han till Årets skåning.

Pågatåg 042 - Flickan från Backafall
I dikten ”Vid vakten” längtar en sjöman tillbaka till flickan från Backafall. Tåget du sitter på just nu är namngett efter henne. Dikten har även tonsatts till en omtyckt visa om flickan och ön med de karaktäristiska backafallen:
”Luften är kryddad av tusende salvor, men jag ger bort dem varendaste en mot att få vandra bland Backafalls malvor - allt medan månen går vakt över Hven.”

Pågatåg 043 - August Palm
Den socialistiske agitatorn August Palm föddes i Fårabäck 1849 och det här tåget bär hans namn. August Palm var skräddare till yrket och under sina gesällvandringar i Europa fick han upp ögonen för socialismen. Tillbaka i Skåne dröjde det inte länge innan han började hålla tal om arbetarnas sak. Han samlade på sig alltfler anhängare – men även motståndare. Idag är han en symbol för arbetarrörelsen och har en hedersplats utanför LO-Borgen.

Pågatåg 044 - William Arne
Dödsryttaren som har fått ge namn åt det här tåget föddes i Loshult 1913. William Arne Nilsson var tidigt fascinerad av motorcirkus, där en motorcykel eller bil körs på innerväggen av en stor träcylinder. 1932 debuterade han själv som dödsryttare och några år senare startade han William Arnes Motorcirkus. I drygt 40 år turnerade han riket runt och blev på så sätt en av de största inom svensk motorcirkus.

Pågatåg 045 – S:ta Thora
Helgonet som fått ge namn åt det här tåget flöt enligt legenden iland på stranden i Torekov. Hon hittades bredvid en väldig sten – dag kallad S:ta Thoras sten. Thora blev ett lokalt helgon och fick ett kapell uppfört till sin ära. Det sades att hon höll en skyddande hand över sjömän och havande kvinnor. Torekov ska ha fått sitt namn från just Thora.

Pågatåg 046 - Spuling
Tåget du sitter på just nu har fått sitt namn från Lundaspexaren Folke ”Spuling” Lindh. Trots att han var verksam både som åklagare och försvarsadvokat var det för sina insatser i Lunds spex och karnevaler som han blev mest känd. I början av 50-talet blev han god vän till en ung Hans Alfredson. Deras vänskap blev livslång och Spuling kom att spela mindre roller i nästan samtliga av Hasse & Tages filmer.

Pågatåg 047 - Stålfarfar
Gustav ”Stålfarfar” Håkansson föddes 1885 i Helsingborg och har fått ge namn åt det här tåget. Han blev rikskänd vid 66 års ålder i samband med Sverigeloppet. Enligt arrangörerna var han för gammal för att delta men det hindrade inte Gustav Håkansson från att ändå ställa upp. Hans färd väckte stor uppmärksamhet runtom i landet. Inte minst när han cyklade i mål i Ystad – ett dygn före de andra deltagarna.

Pågatåg 048 - Vita Karin
Det sägs att det spökar på Snogeholms slott. Det är den lilla pigan Karin som stryker runt på slottet. Hennes vålnad kallas Vita Karin och har fått ge namn åt detta tåg.

Pågatåg 049 - Bäckahästen
Bäckahästen var ett lömskt väsen i den skånska folktron. Enligt tron levde den vackra hästen i bäckar och åar och lockade till sig barn att sitta på dess rygg – för att sedan dra dem med sig ner i djupet. Liksom berättelser om näcken eller strömkarlen användes bäckahästen för att skrämma barn från att vistas i närheten av vatten. Nu har bäckahästen fått ge namn åt det här tåget.

Pågatåg 050 - Herbert Felix
Entreprenören Herbert Felix föddes 1908 i dåvarande Österrike-Ungern och har fått ge namn åt det här tåget. Han kom från en judisk gurkodlarfamilj och tvingades fly undan nazisterna 1938. Herbert Felix hamnade i Eslöv hos konservtillverkaren P. Håkansson och kunde tack vare sina kunskaper lyfta verksamheten. Under hans ledning lanserades under 1900-talets mitt klassiska produkter som Bostongurka och ketchup på plastflaska.

Pågatåg 051 - Ulla Billquist
Schlagersångerskan Ulla Billquist föddes i Eslöv 1907 och har fått ge namn åt det här tåget. Under andra världskriget var hon en av Sveriges mest populära sångerskor. Av hennes många inspelade melodier är ”Min soldat” den mest kända. Hon turnerade över hela landet och gav på sätt inte bara Skåne utan hela Sverige skjuts med sin sång.

Pågatåg 052 - Rudolf Abelin
Den prisbelönte fruktodlaren Rudolf Abelin föddes i Malmö 1864. Tåget du sitter på har fått sitt namn efter honom. 1906 flyttade han till Båstad med drömmen om att skapa ett levande trädgårdsmuseum och grundade därför Norrvikens trädgårdar. Rudolf Abelin inspirerades av trädgårdskonst från olika tidsepoker och världens alla hörn – något som gör att Norrviken än idag lockar till sig långväga besökare.

Pågatåg 053 - Nils Holgersson
Den lille pågen Nils Holgersson från Västra Vemmenhög har fått ge namn åt detta tåg. I Selma Lagerlöfs berättelse förvandlas Nils Holgersson till en pyssling som straff för att han behandlat djuren på gården illa. Tamgåsen Mårten bestämmer sig för att slå följe med de grå vildgässen norrut och Nils följer med honom på resan – ett storslaget äventyr från söder till norr och hem igen.

Pågatåg 054 - Tycho Brahe
Astronomen Tycho Brahe föddes 1546 på Knutstorps slott. Genom sina studier i astronomi upptäckte han att gamla observationer hade stora brister. Därför började Tycho Brahe konstruera andra metoder och mätinstrument. Tycho Brahes noggranna mätningar från observatoriet Stjärneborg satte Ven på världskartan redan under 1500-talet. Nu bär det här tåget hans namn.

Pågatåg 055 - Edvard Persson
Skådespelaren Edvard Persson föddes i Malmö 1888. Han har fått ge namn åt det här tåget. Han var en av Sveriges mest folkkära skådespelare och spelade ofta en munter och godmodig skåning. Under sin karriär spelade han in 45 filmer och många omtyckta låtar, som ”Vi klarar oss nog ändå” och ”Jag har bott vid en landsväg”. Edvard Perssons tollor står idag som minnesmärke på Davidshallsbron i Malmö.

Pågatåg 056 - Hjalmar Gullberg
Poeten Hjalmar Gullberg föddes i Malmö 1898. Tåget du sitter på nu har fått sitt namn efter honom. Det var på Lunds universitet som Hjalmar Gullberg upptäckte poesin. Han började skriva spexverser och utvecklade den stil som sedan blev hans signum. Hjalmar Gullberg drevs av att sprida lyrik och teater till en bred publik. Han var både chef för Radioteatern och en drivande kraft bakom Dagens dikt i Sveriges Radio.

Pågatåg 057 - Frans Suell
Affärsmannen Frans Suell föddes i Malmö 1744. Tåget du sitter på just nu bär hans namn. Han hade ett sockerraffinaderi, en tobaksfabrik och dessutom kalk- och tegelbruk. I slutet av 1700-talet byggde han sommarbostaden Möllevångsgården söder om stan. Alldeles intill anlades en park som var öppen för allmänheten. Den blev senare landets första folkpark – Folkets Park.

Pågatåg 058 - Ruben Rausing
Företagaren Ruben Andersson föddes 1895 i Raus och tog senare namnet Rausing. Allt började när den unge Rausing studerade i USA. Där insåg han att det behövdes smarta och moderna lösningar för att förpacka mat och dryck. På 40-talet började hans företag utveckla pappersförpackningar för mjölk. 1952 släpptes den allra första Tetra Pak-förpackningen på marknaden. Nu bär det här tåget Ruben Rausings namn.

Pågatåg 059 - Piraten
"Min vagga vaggade i Tosterup i Färs härad av Malmöhus län." Så inleds ”Bombi Bitt och jag”, Frithiof Nilsson Piratens debutroman och svindlande skildring av barndomens äventyr. Piraten föddes i Vollsjö 1895 och var jurist till yrket. Men det var som författare och skrönornas mästare Piraten blev känd och älskad. Tåget du sitter på just nu bär hans namn.

Pågatåg 060 - Hedda Andersson
Hedda Andersson föddes i Malmö 1861. I hennes släkt fanns såväl benbrottsexperter och kloka gummor som genom historien anklagats för kvacksalveri. När kvinnor slutligen tilläts studera bestämde Heddas mor och mormor att hon skulle bli läkare. På så sätt blev Hedda Andersson den andra kvinnliga läkaren i Sverige. Hon var verksam som läkare i 32 år och har nu fått ge namn åt det här tåget.

Pågatåg 061 - Eva Remaeus
Skådespelerskan Eva Remaeus föddes i Lund 1950. Hon har fått ge namn åt det här tåget. Hon är kanske allra mest känd som Eva från ”Fem myror är fler än fyra elefanter” men hon medverkade även i teateruppsättningar och filmer, till exempel ”Sven Klangs kvintett”. Eva Remaeus var under hela sitt liv mycket engagerad i mänskliga rättigheter och drev igenom bygget av en skola i Nicaragua som nu bär hennes namn.

Pågatåg 062 - Lina Jonn
Fotografen Lina Jonn föddes i Stora Råby 1861. Tillsammans med systrarna drev hon en fotoateljé på Bantorget inne i Lund. Många av ateljéns kunder var kända Lundaakademiker men Lina Jonn blev framförallt känd för att ta med kamerautrustningen ut i stadens myller. Hon fotograferade både vardag och fest och blev rikskänd efter att ha fotograferat kung Oscar II. Nu bär det här tåget hennes namn.

Pågatåg 063 - Ingrid Schrewelius
Journalisten Ingrid Schrewelius startade karriären som allmänreporter och arbetade både på Sydsvenskan och Kvällsposten innan hon kom till SVT. 1960 började hon på Aktuellt och var då programmets första kvinnliga reporter. Men mest känd blev Ingrid Schrewelius genom programmet ”Lilla journalen” och när hon som modejournalist bevakade haute couture-scenen i Paris. Tåget du sitter på just nu bär hennes namn.

Pågatåg 064 - Jarl Kulle
”Ring klocka, ring.” I många år var det skådespelaren Jarl Kulle som framförde den välkända dikten ”Nyårsklockan” vid tolvslaget. Han föddes i Truedstorp 1927 och blev en av de främsta skådespelarna i sin generation. Han blev känd både genom klassiska uppsättningar på Dramaten och för sin medverkan i filmer som ”Änglar, finns dom?” och ”Fanny och Alexander”. Nu bär det här tåget hans namn.

Pågatåg 065 - Axel Ebbe
Skulptören Axel Ebbe föddes i Hököpinge 1868. Hans verk finns att betrakta på många platser runtom i Skåne. På Möllevångstorget i Malmö står skulpturen ”Arbetets ära” och statyn ”Snapphanen” finns att titta på i Hässleholms hembygdspark. Axel Ebbe var även illustratör och diktare på bygdemål. Nu sitter du på ett tåg som är uppkallat efter honom.

Pågatåg 066 - Hans-Uno Bengtsson
Tåget du sitter på just nu har fått sitt namn efter Hans-Uno Bengtsson. Han var under många år docent i teoretisk fysik vid Lunds universitet och forskade bland annat på elementarpartiklar. Men främst utmärkte han sig som en enastående pedagog och berättare. Han förklarade vetenskap på ett humoristiskt och lättillgängligt sätt – ibland i rollen som fakir.

Pågatåg 067 - Carl-Fredrik Hill
Nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn efter konstnären Carl-Fredrik Hill. Han föddes i Lund 1849 och var extremt produktiv under hela sitt liv – under en period målade han enbart motiv i pariserblått och kadmiumgult. Carl-Fredrik Hill blev först känd efter sin död men ses idag som en av Sveriges främsta landskapsmålare.

Pågatåg 068 - Kal P. Dal
Sångaren Kal P. Dal hette egentligen Carl Göran Ljunggren och föddes i Arlöv 1949. Under 70- och 80-talet var han en av Sveriges mest omtyckta liveartister. Han influerades både av punken och rock’n’roll och framförde låtarna på bred skånska, med en stor portion sarkasm och svart humor. Med sin säregna stil gick Kal P. Dal hem både hos raggare och punkare. Nu bär det här tåget hans namn.

Pågatåg 069 - Wilmer X
Rockgruppen Wilmer X debuterade på Pildammsskolan 1978. Bandmedlemmarna tillbringade därefter nästan ett år i replokalen innan de gick upp på scenen igen. Nisse Hellberg och Jalle Lorensson var två av de ursprungliga medlemmarna och båda spelar fortfarande i bandet. Genom åren har Wilmer X blivit ett av Sveriges mest populära liveband. Nu har bandet fått ge namn åt det här tåget.

Pågatåg 070 - Anita Ekberg
Skådespelerskan Anita Ekberg föddes i Malmö 1931. Strax före sin 20-årsdag vann hon skönhetstävlingen Fröken Sverige och åkte därefter till USA. Det dröjde inte länge innan hon upptäcktes och gjorde Hollywood-debut. Mest känd är hon för att ha badat i Fontana di Trevi i Fellinis ”Det ljuva livet”. Anita Ekbergs längtan ut i världen gav henne till sist internationell stjärnglans. Nu bär det här tåget hennes namn.

Pågatåg 071 - Olivia Nordgren
Tåget som du sitter på just nu är uppkallat efter politikern Olivia Nordgren. Hon föddes i Gislöv 1880 och arbetade som typograf. Men det är framför allt för sina gärningar som politisk pionjär hon är känd. Olivia Nordgren började som fackligt engagerad och senare som lokalpolitiker i Trelleborgs stadsfullmäktige. 1924 valdes hon in till den socialdemokratiska partistyrelsen – där hon länge var den enda kvinnan. Hon var en central figur i kampen mot fattigdomen och har fått en kunglig medalj för sina insatser.

Pågatåg 072 - Gunnar Ollén
Tåget du sitter på just nu har fått sitt namn från radio- och tv-chefen Gunnar Ollén. Som chef för Sveriges Radio i Malmö 1950–1979 ansvarade han både för radio- och tv-produktioner och var en verklig pionjär inom svensk television. Gunnar Ollén startade landets första regionala nyhetsprogram och var också den som såg en talang i den unge Lasse Holmqvist.

Pågatåg 073 - Ingemar Odlander
Journalisten Ingemar Odlander föddes i Hästveda 1936. Han började på Sveriges Radios Ekoredaktion 1961 och när Rapport startade några år senare blev han programmets första nyhetsankare. Han var även SVT:s och SR:s första Afrikakorrespondent, med bas i Nairobi. Med sitt stora engagemang blev han en av de mest tongivande personerna inom radio och tv under 1900-talet. Nu bär det här tåget hans namn.

Pågatåg 074 - Magnus Härenstam
Nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn från skådespelaren och Tomelillapågen Magnus Härenstam. Det var som student i Stockholm han träffade Brasse Brännström, som sedan blev Härenstams parhäst. Med program som ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och krogshower som ”Varning för barn” skrev Magnus och Brasse historia. Härenstam var även en mycket omtyckt programledare för ”Jeopardy” mellan 1991 och 2005.

Pågatåg 075 - Emy Storm
Emy Storm föddes 1925 och flyttade som ung till Stockholm. Där arbetade hon som hembiträde och drömde om att bli skådespelare. Hennes dröm gick i uppfyllelse och 1962 kom hon till Malmö Stadsteater där hon stannade i över 20 år. Mest känd är hon för sina roller i ”Hedebyborna” och ”Emil i Lönneberga”. Nu bär detta tåg hennes namn.

Pågatåg 076 - Vilhelm Ekelund
Poeten och aforistikern Vilhelm Ekelund föddes 1880 i Stehag. Tåget du sitter på just nu bär hans namn. Han hämtade inspiration från sin omgivning, både från hemtrakterna i Ringsjöbygden och de europeiska metropoler han tillbringade mycket tid i. Genom sin stil blev han en stor inspirationskälla för många andra poeter och författare.

Pågatåg 077 - Ulf Trotzig
Konstnären Ulf Trotzig föddes 1925 och har fått ge namn åt det här tåget. I hans måleri är tre motiv återkommande: fågeln, kvinnan och trädet. Hans målningar bär en tydlig signatur med långa penseldrag och intensiva färger. Ulf Trotzig bodde länge i Lund och ställde ut sina verk på stora museer runtom i världen. Idag finns hans målningar bland annat på Nationalmuseum i Stockholm och Museum of Modern Art i New York.

Pågatåg 078 - Saga Norén
Tåget du sitter på just nu har fått sitt namn från den fiktiva polisen Saga Norén. Trots en något knepig personlighet har hon vunnit många svenskars hjärtan genom den svensk-danska tv-serien ”Bron”. Saga Norén kör en grön vintage-Porsche och står med sin vassa tunga för många av tv-seriens mest dräpande repliker.

Pågatåg 079 - Gustaf Kjellvander
Musikern Gustav Kjellvander föddes i Malmö 1980 men tillbringade många år av uppväxten i Seattle, något som satte avtryck i hans musik. Han startade sitt första band som 15-åring och blev senare känd som frontfigur i bandet The Fine Arts Showcase och Songs of Soil. Med sin musik gav Gustav Kjellvander Skåne skjuts. Nu bär det här tåget hans namn.

Pågatåg 080 - Karolina Widerström
Karolina Widerström föddes i Helsingborg 1856. Hon blev Sveriges första kvinnliga läkare och en förkämpe inom sexualundervisning och gynekologi. Hennes gynekologiska mottagning i Stockholm var omåttligt populär och kvinnor köade ute i trapphuset för att få träffa henne. Karolina Widerström kämpade hela livet för kvinnors rättigheter. Nu bär detta tåg hennes namn.

Pågatåg 081 – Elin Wägner 
En feministisk pionjär och fredskämpe har fått ge namn åt detta tåg. Författaren och journalisten Elin Wägner föddes i Lund 1882 och hennes engagemang för kvinnors rättigheter och fredsfrågor syntes i allt det hon gjorde. Tillsammans med många andra stridbara aktivister lyckades hon samla in över 350 000 underskrifter till stöd för kvinnlig rösträtt i Sverige. Några år senare blev det verklighet.

Pågatåg 082 – Alice Timander 
På röda mattan i fotoblixtarnas sken. Det var där Alice Timander trivdes som bäst. Hon växte upp i Trelleborg och Eslöv och arbetade som tandläkare. Men Alice Timander ville egentligen bli skådespelerska och lyckades hamna i rampljuset trots att hon aldrig uppträdde på någon teaterscen. Genom åren blev hon landets mest välkända galadrottning. Tåget du sitter på just nu bär hennes namn.

Pågatåg 083 – Harald Blåtand 
Nu sitter du på ett tåg som är uppkallat efter Harald Blåtand, kung av Danmark under 900-talet. Harald Blåtand är enligt runorna den som lyckades ena det splittrade rike som fadern Gorm hade lämnat efter sig. Tack vare sin förmåga att förena och länka samman människor har Harald Blåtand gett namn åt Bluetooth-tekniken.

Pågatåg 084 – Mona Seilitz 
Nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn efter skådespelerskan Mona Seilitz. Hon medverkade under sin karriär i en rad farser, tv-serier, teateruppsättningar och filmer. Allra mest känd blev Mona Seilitz för sin vassa tunga – hon bemästrade fullt ut konsten att locka publiken till skratt. En komedienne som gav Skåne skjuts.

Pågatåg 085 – Lasse Larsson 
Nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn efter MFF-legenden Lasse Larsson. Han föddes i Trelleborg 1962 och började som liten grabb spela fotboll för IFK Trelleborg. Men det var hos MFF han stannade längst – han spelade 255 matcher för laget. 1986 var han med och vann SM-guld med MFF och året därpå blev han allsvensk skyttekung.

Pågatåg 086 – Lars Lendrop 
Tåget du sitter på just nu är uppkallat efter krögaren Lars Lendrop. Han utbildade sig i London och Paris men tillbringade större delen av sin långa karriär i Skåne. Under flera år drev han bland annat Skanörs Gästis, Savoy och Kockska Krogen. Hans namn blev genom åren en kvalitetsstämpel – hos Lars Lendrop fick du god mat och bra service. En krögare som gav Skåne skjuts.

Pågatåg 087 – Rudolf Fredrik Berg 
Ingenjören och industrimannen Rudolf Fredrik Berg föddes 1846 och är kanske mest känd under namnet Limhamnskungen. På företag som Skånska Cement och Skånska Cementgjuteriet byggde han upp ett helt samhälle runt fabrikerna i Limhamn. Han månade om arbetarnas rättigheter och att de skulle kunna bo i egna bostäder. På så sätt växte rutnätet av små gathus fram. Nu bär det här tåget Rudolf Fredrik Bergs namn.

Pågatåg 088 – Nell Walden 
Just nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn efter konstnären Nell Walden. Hon växte upp i Skåne och blev känd i konstvärlden när hon drev ett galleri i Berlin tillsammans med sin make Herwarth under 1910- och 20-talet. Hon ses idag som en pionjär inom svensk abstrakt konst. Under årens lopp byggde Nell Walden upp en stor konstsamling. Delar av samlingen valde hon senare att donera till Landskrona Museum.

Pågatåg 089 – Peder Winstrup 
Nu sitter du på ett tåg uppkallat efter Peder Winstrup. Han föddes 1605 och var biskop i Lund i 40 år. Peder Winstrup var den som en gång i tiden lyckades övertyga kung Karl X Gustaf att Lund skulle ha ett eget universitet. Han begravdes i Lunds domkyrka 1680. När hans mumie undersöktes 2014 visade det sig att hans kropp är en av de mest välbevarade från 1600-talet.

Pågatåg 090 – Carin Mannheimer 
Tåget du sitter på just nu är namngett efter regissören och författaren Carin Mannheimer. Hon föddes i Osby 1934 och blev mycket uppmärksammad när hon släppte boken ”Rapport om kvinnor” 1969. I boken får kvinnor i olika åldrar och bakgrunder berätta om sina liv. På så sätt gav Carin Mannheimer dem en röst. Hon är också kvinnan bakom omtyckta tv-serier som ”Svenska hjärtan” och ”Saltön”.

Pågatåg 091 – Fjellis Fjellström 
Nu sitter du på ett tåg som fått sitt namn efter Malmömusikern Jan-Erik ”Fjellis” Fjellström. Under sin karriär spelade han med bland andra Mikael Wiehe, Peps Persson och Totta Näslund och blev en av landets mest uppskattade bluesgitarrister. Med sina svängiga riff gav Fjellis Fjellström Skåne skjuts.

Pågatåg 092 – Justus Fredrik Tranchell 
”Sockerkungen” Justus Fredrik Tranchell föddes i Göteborg 1818 men är en central figur inom skånsk industrihistoria. Han låg bland annat bakom sammanslagningen av flera svenska sockerbruk under företaget Skånska Sockerfabriks AB i Landskrona. På så sätt blev staden ett nav i den svenska betsockerindustrin. Dessutom var Justus Fredrik Tranchell ledamot i den svenska riksdagen. Nu bär detta tåg hans namn.

Pågatåg 093 – Rune Elmqvist
Läkaren och ingenjören Rune Elmqvist föddes i Lund 1906. Han var mycket fascinerad av medicinsk teknik och det ledde till att han blev uppfinnare. Mest känd är han för att ha tillverkat den första implanterbara pacemakern 1958. En uppfinning som gör det möjligt för människor med hjärtproblem att leva ett normalt liv. Nu bär det här tåget Rune Elmqvists namn.

Pågatåg 094 – Emil Mazetti-Nissen 
I slutet av 1800-talet startade Emil Mazetti-Nissen Malmö Choklad och Konfektfabriks Aktiebolag. Företaget växte snabbt och var vid sekelskiftet den ledande chokladtillverkaren i Malmö. Mazetti är kanske mest känd för sin Ögonkakao. Ögonen var till för att visa kunderna att kakaon var av högsta kvalitet med mottot: ”Se med edra egna ögon att ni får Mazettis ögon”. Nu bär det här tåget Emil Mazetti-Nissens namn.

Pågatåg 095 – Charlotte Weibull 
Charlotte Weibull föddes i Borrby 1917 och började som ung arbeta på Nationaldräktsbutiken i Malmö. I butiken syddes folkdräkter upp på beställning och vid 25 års ålder tog Charlotte över verksamheten. Förutom att bevara gamla hantverkskonster började hon ta tillvara på spilltyg genom att tillverka dockor. Dockorna gjorde Charlotte Weibull känd långt utanför Sveriges gränser. Nu bär det här tåget hennes namn.


Pågatåg 096 – Elsa Grave
Poeten och författaren Elsa Grave föddes i Norra Vram 1918. Med egensinniga skildringar av familjerelationer och miljöaspekter och med en stor portion galghumor blev hon en föregångare till andra poeter som Sonja Åkesson och Kristina Lugn. På hennes 80-årsdag bildades Elsa Grave-sällskapet för att sprida kunskap om hennes poesi. Tåget du sitter på just nu bär Elsa Graves namn.


Pågatåg 097 – Åke Arenhill
Nu sitter du på ett tåg som har fått sitt namn efter konstnären, scenografen, kåsören, textförfattaren, radioprataren, programledaren och malmöpågen Åke Arenhill. Han är också känd för sin tid som reklamman på Svenska Telegrambyrån och som direktör för en av tidens mer kända modeaffär i Malmö. Något som kanske inte så många vet är att Åke är designern bakom de populära kortlekarna i fyrfärg.


Pågatåg 098 – Kim Wall
Kim Wall var en prisbelönad frilansjournalist, född och uppvuxen i Trelleborg och med hela världen som sitt arbetsfält. Hon skrev om populärkultur, identitet och utrikespolitik, gärna med det hon kallade rebelliska undertoner. Hennes arbete har bland annat publicerats i The Guardian, New York Times, Vice och TIME. Hon översattes till flera olika språk. Nu bär detta tåg Kim Walls namn.


Pågatåg 099 – Hans Alfredson
Humor och humanism – det är två ord som dyker upp när Hans Alfredson kommer på tal. Som komiker, författare, skådespelare och filmskapare var han en riktig tusenkonstnär. Hans Alfredson föddes i Malmö 1931 och växte upp i Helsingborg. Tillsammans med parhästen Tage Danielsson skrev han in sig i den svenska humorhistorien genom att kombinera skratt med svärta. Tåget du sitter på just nu bär Hans Alfredsons namn.