Vårt uppdrag – hållbara resor
Vi har redan kommit en bit på väg på vår resa mot ett hållbarare samhälle – och vi gör resan tillsammans med dig. När du stiger på bussen eller tåget medverkar du till att uppnå nationella klimatmål och globala hållbarhetsmål. Hållbarhet genomsyrar hela vår verksamhet och alla beslut som fattas.
Vårt uppdrag – hållbara resor
-
I städerna passar bussar bäst
Genom att resa kollektivt bidrar du till en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Men har du tänkt på vilken positiv roll kollektivtrafiken också spelar för stadsbilden? Stadens yta skulle kunna användas till så mycket annat, om ännu fler reser kollektivt.
En vanlig stadsbuss rymmer 60 resenärer, men är endast 18 meter lång. Skulle samma antal personer ta var sin bil så skulle det behövas 49 bilar som på en rad efter varandra, utan mellanrum bildar en 236 meter lång kö.
Det betyder alltså att ju fler som tar bussen, desto mer markyta kan frigöras till bättre saker. När vi reser tillsammans så gör vi plats för parker, caféer, sportplaner och andra platser där människor kan träffas och trivas.
För att göra bussresan ännu mer attraktiv och snabb så satsar många kommuner på att bygga om och göra gatorna mer framkomliga för bussar. Även cyklister och fotgängare ska kunna ta sig fram på ett bra sätt.
I flera av våra skånska städer finns också särskilda körfält för bussar. Där kan bussen köra förbi bilköerna och lättare komma fram i tid.
Om fler väljer att promenera, cykla och åka buss blir staden renare, lugnare och trevligare för alla som vistas i staden.
-
En enkel insats för klimatet
Genom att åka kollektivt minskar du din resas klimatutsläpp med cirka 90 procent jämfört med om du skulle ha gjort resan med bil (se källa 1 under Länkar och källor). Det är med andra ord en enkel men viktig insats om du vill leva ditt liv mer hållbart. Att välja bort bilen några dagar i veckan gör stor skillnad för miljön.
Minskade klimatutsläpp
Skånetrafiken vill göra rätt hela vägen. Det gäller den minsta lilla detalj som att till exempel ta bort alla onödiga plastprodukter i våra profilprodukter. Och det gäller såklart våra resor, som genomförs med förnybara bränslen och som är märkta med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.
All vår tåg- och spårvagnstrafik drivs med förnybar el märkt med Bra Miljöval och även i busstrafiken blir elbussar allt vanligare. Sedan december 2021 körs till och med delar av regionbusstrafiken på el. Självklart drivs även elbussarna med förnybar el vilket minskar resornas klimatavtryck. Våra övriga bussar körs främst på biogas. Vi använder aldrig drivmedel som producerats på palmolja eller palmoljerester.
När det gäller våra serviceresor körs även dessa främst på förnybart bränsle såsom biogas eller förnybar el. En del av serviceresorna (till exempel fordon som transporterar kunder med bår) körs dock idag med dieselfordon som tankar vanlig fossildieselmix. CO2-utsläppen från dessa resor klimatkompenseras genom CDM-projektet FN Gold Standard. Detta är ingen optimal lösning utifrån ett miljöperspektiv men nödvändigt för tillgängligheten för våra kunder. I framtiden vill vi även att dessa resor ska köras på förnybara energislag såsom förnybar el, biogas eller förnybart producerad vätgas.
Klimatneutrala resor
Vår resa tar inte slut med förnybara bränslen utan vi vill kunna erbjuda helt klimatneutrala resor. Med det menar vi resor som inte genererar några klimatutsläpp alls, varken när fordonen produceras eller när resorna genomförs. Detta är något vi arbetar aktivt för. Du kan följa vårt hållbarhetsarbete i vår årliga Hållbarhetsredovisning.
-
För en bättre hälsa
För oss är det viktigt att vår trafik bidrar till en mer hälsosam miljö i Skåne. Genom samåkning minskar trafikens utsläpp och vår satsning på elbussar gör trafiken ännu renare, helt utan avgaser och med mindre buller. Att resa kollektivt bidrar dessutom till att du rör på dig mer, visar flera studier.
Tillsammans gör vi luften bättre
I Sverige beräknas cirka 7600 personer årligen dö i förtid till följd av luftföroreningar. Varje dödsfall motsvarar elva förlorade levnadsår (se källa 2 under Länkar och källor). Över 90 procent av Europas befolkning utsätts för halter av luftföroreningar som ligger över Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer, enligt European Environment Agency. EEA klassar även luftföroreningar som den största miljörelaterade hälsorisken i Europa med stor negativ påverkan på befolkningen (se källa 3).
Vår trafik bidrar till renare luft och en mer hälsosam miljö i Skåne. Idag utförs majoriteten av våra resor med förnybara bränslen som är märkta med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. All tåg- och spårvagnstrafik drivs med förnybar el märkt med Bra Miljöval. Detsamma gäller för våra elbussar. I övrig busstrafik används främst biogas som bränsle.
Inga farliga kemikalier
Kemikalier kan vara ett hot både mot vår hälsa och mot miljön. Kemiska ämnen finns överallt omkring oss och de tas upp av våra kroppar. Kemikalieinspektionens ämnesregister innehåller över 130 000 kemiska ämnen. Vissa kemikalier klassas som särskilt farliga, då de till exempel är cancerogena, reproduktionstoxiska, allergiframkallande eller hormonstörande. Dessa ska varken människor eller miljön utsättas för.
Skånetrafiken arbetar aktivt med att utreda och hantera kemikalier som till exempel är inbyggda i material i våra fordon. Detta gör vi för att förhindra att varken kunder eller personal exponeras för diffusa utsläpp. Vi har även valt att använda miljömärkta tyger till sätena i våra fordon eftersom det traditionellt sett används mycket kemikalier vid tygframställning.
Du rör på dig mer om du reser kollektivt
Folkhälsomyndigheten rekommenderar regelbunden fysisk aktivitet för alla i samhället. Vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter. Barn och unga bör enligt folkhälsomyndigheten i genomsnitt vara fysiskt aktiva i minst 60 minuter per dag (se källa 4 under Länkar och källor). En stor europeisk studie visar att människor går tolv procent mer till fots om de bor, arbetar eller studerar i tättbebyggda områden med god tillgång till kollektivtrafik (se källa 5 under Länkar och källor). Sträckan till och från din hållplats är del av din vardagsmotion som främjar din hälsa. Självklart ökar du din vardagsmotion ytterligare om du går eller cyklar.
-
Social hållbarhet
Kollektivtrafiken finns till för alla i Skåne och ska vara tillgänglig och inkluderande. Alla i samhället ska ha möjlighet att resa på ett hållbart sätt. Detta arbetar vi hårt för. Det är också viktigt för oss att alla medarbetare, i hela leveranskedjan, har bra villkor och trivs med sitt arbete.
En tillgänglig och inkluderande kollektivtrafik
Den allmänna kollektivtrafiken anpassas i så stor utsträckning som möjligt till olika gruppers särskilda behov. Särskild hänsyn tas till sårbara grupper i samhället såsom barn, äldre eller personer med funktionsvariation. Den som trots tillgänglighetsanpassning inte kan resa med den allmänna kollektivtrafiken har rätt att resa med särskild kollektivtrafik, det vill säga med färdtjänst eller sjukresor.
Hållbarhet genom hela värdekedjan
Vår trafik ska inte bara skapa samhällsnytta i Skåne utan den ska vara hållbar genom hela värdekedjan. Det innebär bland annat att alla som arbetar hos oss och på uppdrag av oss ska ha bra villkor och trivas med sitt arbete. Det gäller både medarbetare i Skåne och på andra sidan jordklotet, som till exempel jobbar i produktionen av våra fordon.
Att skapa hållbara leveranskedjor är ett stort och mycket komplext arbete. En av de många utmaningarna är bristen på kunskap och spårbarhet i leverantörskedjorna, en utmaning som vi delar med många andra verksamheter. För att skapa framdrift och ökad effektivitet driver Skånetrafiken frågan tillsammans med våra trafikföretag och andra trafikhuvudmän i Sverige och Norden. Vi tar även hjälp av frivilligorganisationer som är specialiserade på frågor om hållbara leverantörskedjor.
Batteriers hållbarhetsavtryck
Med tanke på att vi ställer om till förnybar eldrift i vår trafik är batteriers hållbarhetsavtryck i fokus. Under 2019 och 2020 genomförde Skånetrafiken i samarbete med LTH (Lunds Tekniska Högskola), IVL Svenska Miljöinstitutet och Rädda Barnen ett projekt för att utreda batteriers påverkan på mänskliga rättigheter och miljö. Resultatet blev en översiktlig kartläggning av våra batterileveranskedjor, en riskbild samt rekommendationer på förbättrade upphandlingskrav. Rekommendationerna har vi arbetat in i våra upphandlingar.
För att bidra till ett socialt hållbart samhälle i så stor utsträckning som möjligt engagerar vi oss också i olika sociala projekt i Skåne. Ett exempel är frisbeeprojektet i Malmö, som du kan få veta mer om i filmen ovan.
-
Visste du att...
… du kan åka tåg 73 gånger för att släppa ut samma mängd växthusgaser som en bilresa släpper ut? (Se källa 6 under Länkar och källor.)
… du kan resa med allmän kollektivtrafik 10 gånger för att släppa ut samma mängd växthusgaser som en bilresa släpper ut? (Se källa 6 under Länkar och källor.)
… varje dag åker cirka 10 300 personer med Pågatågen mellan Malmö och Hässleholm. Om dessa personer istället hade valt att resa med bil hade det krävts 7 918 bilar. Bilar som sammanlagt hade tagit upp cirka 38 kilometer plats i gatuutrymmet. (Se källa 7 under Länkar och källor.) -
Länkar och källor
Här hittar du både källor till den fakta vi presenterar och länkar till intressant information om hållbarhet.
Länkar
Hållbarhetsredovisning 2021: här får du alla detaljer om vårt miljöarbete
Hållbarhetsredovisning 2021, tillgänglighetsanpassad
Detta styr vårt hållbarhetsarbete
Vårt miljöarbete är certifierat enligt ISO 14 001
Inga palmoljerester i Skånetrafikens drivmedel
Källor
1. En resa mellan Malmö och Lund med en genomsnittlig bil släpper till exempel ut 2227 gram CO2. En tågresa mellan Malmö och Lund släpper endast ut 31 gram CO2. Pendlar du tre dagar i veckan till ditt arbete med bil blir det 628 kilo CO2-utsläpp/år jämfört med 8,6 kilo/år som pendlingen med tåg ger upphov till. Genom att pendla kollektivt jämfört med bil sparar du alltså 619,4 kilo CO2 om året. I jämförelse: Hela din matkonsumtion ger i snitt upphov till 2 ton CO2-utsläpp om året. Källa: "Energi- och koldioxidintensiteter för 319 varor och tjänster", FOI
5. "Stor studie visar hur städer kan få fler att gå", Trivector
6. "Handbok för vägtrafikens luftföroreningar", Trafikverket. Snittbeläggning i bil 1,3 personer: "Trafik i hållbara städer", Trivector, sidan 11
7. Exemplet är räknat på en snittbil i Sverige, Volvo V60, som är cirka 4,8 meter lång. Avståndet mellan bilarna är inte medräknat då det kan variera. Snittbeläggningen i en bil ligger i Sverige på cirka 1,3 personer: "Trafik i hållbara städer", Trivector, sidan 11
Nu vet du lite mer om hur klimatsmart du är när du reser kollektivt. Vill du veta mer? Kontakta Skånetrafikens hållbarhetsansvarig iris.rehnstrom@skanetrafiken.se.