Skånetrafiken tar över trafiken till och från Köpenhamn

2022-12-23

Den 11 december 2022 tog Skånetrafiken över ansvaret för trafiken fram till Köpenhamn H/Österport.

Ansvaret för sträckan Malmö-Österport delades mellan Skånetrafiken och danska DSB. Övertagandet tillåter oss att driva Öresundstågstrafiken som en sammanhållen verksamhet, med endast ett trafikbolag istället för två.

Vad innebär det för mig som reser?

Övertagandet av trafiken kommer inte att påverka dig som reser med Skånetrafiken från Sverige till Danmark. Skånetrafiken trafikerar sträckan fram till Österport i Köpenhamn. Vill man sedan åka vidare norrut längs danska kustbanan, mot Helsingör, behöver man byta till dansk lokaltrafik.
Denna förändring skedde redan i december 2021.

Skånetrafikens övertagande av trafiken innebär heller inga stora förändringar för dig som reser från Danmark till Sverige. Du kan fortfarande använda ditt Rejsekort, eller köpa biljett i DSB:s och DOT:s försäljningskanaler. Du kan också köpa din biljett i Skånetrafikens app.

Detta blir nytt:

  • Om du blir försenad på din resa mellan Österport och Sverige, ska du vända dig till oss på Skånetrafiken för att ansöka om förseningsersättning. DSB kommer inte längre hantera dessa ärenden.
  • Om du tappar bort något på din resa mellan Österport och Sverige, ska du vända dig till Skånetrafiken. DSB kommer inte längre hantera dessa ärenden.

Vad innebär förändringen för mig som reser med Öresundståg inrikes i Danmark, mellan Österport och Kastrup?

Du som endast reser med Öresundståg inrikes i Danmark, på sträckan Österport-Kastrup, kommer efter 11 december att resa med Skånetrafiken istället för DSB.

Om du endast reser med Skånetrafiken inrikes i Danmark (Österport-Kastrup), ska du använda ditt Rejsekort eller köpa biljett i DSB:s eller DOT:s försäljningskanaler. Det går inte att köpa danska inrikesbiljetter hos Skånetrafiken.

Om du endast reser med Skånetrafiken inrikes i Danmark (Österport-Kastrup), är det fortfarande DSB:s priser och villkor som gäller för biljetter.

Detta blir nytt:

  • Om du blir försenad med ett Öresundståg på din resa mellan Österport och Kastrup, ska du vända dig till oss på Skånetrafiken för att ansöka om förseningsersättning. DSB kommer inte längre hantera dessa ärenden.
  • Om du tappar bort något på ett Öresundståg mellan Österport och Kastrup, ska du vända dig till Skånetrafiken. DSB kommer inte längre hantera dessa ärenden.