Förändrad ersättning vid försening från 1 juli

2017-06-21

Regionfullmäktige har beslutat om att ersättningen vid förseningar ska beräknas på ett annat sätt för dig som reser med periodkort. 

Förändringen berör bara dig som reser med periodkort och väljer annan ersättning än kontanter, det vill säga värdebevis, värdekupong eller rabattkod.

Ny ersättning

Från och med 1 juli ska ersättningen för resor med periodkort beräknas på samma sätt oavsett om du väljer att få den som värdebevis eller kontanter. Det vill säga att ett snittpris räknas ut genom att dela kostnaden för ditt periodkort med 44 enkelresor för att få fram ett pris per resa. Skillnaden är att du får 30 procent mer om du väljer någon form av värdebevis.

Bakgrund

I dag ersätts dessa resor med samma summa som det kostar att köpa en enkelbiljett på sträckan. Dessutom läggs det på ytterligare 30 procent i ersättning.

Om du istället väljer kontant ersättning baseras ersättningen på ett snittpris. Det motsvarar periodkortets pris delat med 44 enkelresor och ska motsvara en genomsnittlig användning av ett periodkort.

Det här gör att du som reser med periodkort och väljer ersättning i form av värdebevis överkompenseras jämfört med vad du betalar per resa med ett periodkort.

Det här har lett till ökade kostnader för Skånetrafiken och det tuffa ekonomiska läget i Region Skåne gör att vi måste se över våra kostnader. Det här är ett sätt att minska kostnaderna på ett sätt som märks så lite som möjligt för er kunder då det inte påverkar biljettpriser eller vår trafik.

Exempel

Ett periodkort Malmö-Helsingborg kostar 1250 kronor i Jojo-systemet. Om du blir försenad över en timme ersätts du med hela biljettpriset.

Så här ersätts du före 1 juli

  • Blir du över en timme sen och väljer någon form av värdebevis får du 143 kronor. Alltså priset för enkelresa (110 kronor) plus 30 procent.
  • Väljer du kontant ersättning får du 28 kronor. Det vill säga snittpriset, vilket motsvarar 1250 kronor delat i 44.

Så här ersätts du från och med 1 juli

  • Du som väljer värdebevis för exemplet ovan får 37 kronor i ersättning. Alltså snittpriset 28 kronor (mer exakt 28,4 kronor) plus 30 procent.
  • För samma försening får du fortfarande 28 kronor om du väljer kontant ersättning. 
  • Reser du med Jojo Sommar räknas snittpriset ut genom att dela priset för kortet med 88. Detta eftersom kortet gäller i två månader.
  • Du har precis som tidigare rätt att få ersättning för resa med taxi eller milersättning för resa med egen bil. I båda fallen betalar vi som mest ut 1 150 kronor.

Läs mer om villkoren för ersättning vid försening här