Kundservice

Tjänster

Frågor och svar

Vanliga frågor:

 • Du, som är senior mellan 67 och 75 år, får automatiskt ett nytt reskort med posten. Åldersgränsen varierar beroende på vilken kommun du är folkbokförd i. När du får kortet är det klart att använda. Det är bara att resa hur många år som helst framåt i din hemkommun. Läs mer om var och när du kan resa i brevet som du fick med kortet eller på skanetrafiken.se/senior. Det gamla Jojo-kortet lägger du i brännbart avfall. Det kan inte återvinnas som plast eftersom det innehåller ett chip.

 • Det hänger ihop med ett nytt EU-direktiv för säkra kortbetalningar, PSD2, som började gälla i Sverige i mitten av september. Den går i korthet ut på att man som kund alltid ska legitimera sig vid kortköp – antingen med pinkod eller bank-ID beroende på om man handlar i butik, på buss eller digitalt i en app. För dig som reser med Skånetrafikens app kan det betyda att kortbetalningar som tidigare gått bra kan plötsligt nekas från banken. Det kan variera från bank till bank. Vänd dig till din bank för information om hur du ska hantera dina kortbetalningar.
  Vi arbetar intensivt för att kortbetalning i vår app Skånetrafiken ska fungera till 100 procent så fort som möjligt. Men för vissa kunder, som inte har svenskt personnummer eller svenskt bankkonto, kan det ta längre tid.

 • Nej, du kan resa på många andra sätt. Reser du bara ibland är det enklast att köpa en pappersbiljett på våra regionbussar, i våra nya biljettautomater eller hos våra kundcenter eller ombud.
  För dig som pendlar med 30-dagarsbiljett, och inte vill ha den i din telefon, har vi snart ett nytt kort du kan koppla din biljett till.
  En smidig och enkel nyhet på de gröna stadsbussarna är att du kommer att kunna resa genom att blippa ditt kontaktlösa betalkort i biljettläsaren. Det kostar inget extra.
  Då behöver du varken mobil eller vårt nya kort. Du kan endast köpa en enkelbiljett till vuxenpris.
  Gör du flera resor inom 24 timmar betalar du för max två enkelresor och kan resa fritt under tiden.

 • Just nu går det inte men vi håller på att utveckla en lösning och lansering kommer senare i höst. Varken Skånetrafiken eller våra grannlän har utvecklat försäljning av biljetter över länsgräns i våra nya biljettsystem än.
  Alla ska byta system, och i likhet med när vi lanserade appen så kommer det vara nya priser och rabatter för länsöverskridande resor.

 • Barn köper biljett ombord på regionbuss eller i automat med 40 procent rabatt. Du, som förälder, kommer i mitten av november kunna köpa och aktivera biljetten via hemsidan och koppla den direkt till ditt barns kort. Du behöver inte ha det fysiska kortet med dig när du kopplar biljetten. Kortet köper du över disk hos kundcenter och ombud eller via hemsidan.

  Kontakta oss

  Så reser du med oss

  Ska du resa med buss eller tåg för första gången? Är du osäker på hur man reser med vår app? Här kan du läsa om hur det funkar att resa och hur du enklast köper din biljett.