Gränskontroller påverkar tågtrafiken

Från 4 januari 2016 ska du som reser från Danmark till Sverige visa foto-legitimation på Kastrup/Copenhagen Airport. 34 kontrollstationer ska se till att kontrollen går så snabbt och smidigt som möjligt.

Resa från Sverige till Danmark

Det sker inte någon ID-kontroll i riktning från Sverige till Danmark. Restiden är fortsatt 34 minuter för en resa mellan Malmö C och Köpenhamn H, men du som reser med Öresundståg norrifrån kan behöva byta tåg på Malmö C för att resa vidare till Danmark. Det går endast tåg var 20:e minut över Öresundsbron. Det kan därför bli trångt på tågen, så var ute i god tid.

Om ett tåg skulle bli väldigt sent till Kastrup kan det inträffa att vi måste göra första uppehåll i Tårnby istället för på Kastrup. Detta betyder att du som ska till Kastrup får ta ett tåg tillbaka till Kastrups flygplats. Vi arbetar för att minimera att detta sker. 

Sök din resa i appen eller under Sök resa.

Resa från Danmark till Sverige

Det går inte att resa mellan Köpenhamn H och Malmö C utan att byta tåg eftersom det sker en ID-kontroll på Kastrup/Copenhagen Airport. Reser du till Sverige får du därför räkna med längre restid. Alla tåg till Sverige startar på Kastrup/Copenhagen Airport. Så här tar du dig till Kastrup/Copenhagen Airport:

  • Du kan åka med de Öresundståg som har Kastrup som slutstation. Sök din resa inom Danmark, till exempel från Köpenhamn H till Copenhagen Airport, på www.rejseplanen.dk. Har du en giltig biljett, till exempel ett Jojo Period Öresund för Köpenhamn H-Malmö, gäller den även på Metron, DSB:s tåg, Movias bussar - de danska stadsbussarna i Köpenhamn mellan Köpenhamn H och Kastrup/Copenhagen Airport.
  • Tågen till Sverige har Kastrup/Copenhagen Airport som startstation. Din resa därifrån söker du lättast i Skånetrafikens app eller under Sök resa.
  • Det går endast tåg var 20:e minut över Öresundsbron. Det kan därför bli trångt på tågen, så var ute i god tid.
  • Polisens gränskontroller på Hyllie kommer att vara kvar en tid, så du kommer att få visa ditt ID även här. Det innebär längre restid på sträckan Copenhagen Airport-Malmö C.
  • På Malmö C kan du behöva byta tåg om du ska resa vidare norrut.
  • Om du reser med tåg via Helsingör/Helsingborg, genomför Scandlines eller HH-ferries ID-kontrollen innan du går ombord på båten.

Resor från Hyllie och Triangeln

Om du ska resa med Öresundståg norrut från Hyllie eller Triangeln bör du ta en tidigare avgång till Malmö C för att säkert hinna med din förbindelse därifrån. Ankommande tåg från Danmark stannar på Malmö C och väntar in nästa Öresundstågsavgång. På så sätt för tågen inte med sig ytterligare förseningar i Skåne och i resten av Öresundstågssystemet. Detta kan innebära att du får byta tåg på Malmö C.

Ta med giltig identitetshandling när du reser över Öresundsbron

Den svenska regeringen har infört en lag som trädde i kraft den 4 januari 2016. Den innebär att vi tillsammans med DSB måste kontrollera att alla resenärer som reser med oss till Sverige kan uppvisa giltig ID-legitimation med foto (pass, giltigt nordiskt körkort eller godkänt EU ID-kort). 

Barn under 18 år som reser i sällskap med föräldrar med giltig ID-legitimation med foto eller pass, behöver inte visa identitetshandling. För mer information hänvisar vi till Polisen.

Den 12 april 2016 upphörde fotografering av ID-handlingar i ID-kontrollen på Kastrup. Inga bilder från detta finns sparade.

Pågatåg från Trelleborg och Ystad/Simrishamn

Alla Pågatåg från Trelleborg och Ystad/Simrishamn går åter genom Citytunneln och stannar på Hyllie och Triangeln från 4 januari.