Hejdå avgaser! Hej framtid…

Det händer mycket i Ystad! Söndagen den 18 augusti bytte Skånetrafiken ut alla stadens bussar till tysta, hållbara och bekväma elbussar. Vi presenterade också ett nytt linjenät som både är tydligare och enklare.

Hej framtid - Fler linjer, fler avgångar, smartare resor

Stadens nya linjenät bjuder på fler linjer, fler avgångar och smartare resor. Fem linjer har blivit sex - vilket ger kortare körsträckor och bidrar till bättre punktlighet. Från och med den 18 augusti erbjuder vi också halvtimmes trafik på alla stadsbusslinjer. Linjenätet har gjorts om efter den stadsbussutredning som man jobbat med under en längre tid. Ystad växer och med det följer nya resandemönster och behov. Därför har vi utökat trafiken i de stråk och tider folk har behov av att resa. Här kan du läsa mer om tidtabellsskiftet.

Här ser du hur linjenätet i Ystad kommer att se ut från och med 18 augusti.

Hej då avgaser - Nu växlar vi upp för miljön med elbussar i Ystad

Från och med den 18 augusti 2019 är all stadsbusstrafik i Ystad eldriven (två gasbussar kommer finnas tillgängliga som förstärkning). Det innebär att staden blir:

  • Renare – elbussen släpper inte ut avgaser, vilket gör luften renare. Elbussarna är klimatsmarta eftersom de drivs med grön el som är märkt med Bra Miljöval. Här kan du läsa mer om elbussarna i Skåne.
  • Tystare – ljudnivån ombord och i bussens närhet är markant lägre jämfört med en buss med förbränningsmotor.
  • Bekvämare – förutom att elbussarna är mycket tystare än de konventionella bussarna, uppfattas körningen som jämnare och mindre ryckig. Elbussarna kommer även att ha en modernare inredning och digitala infoskärmar. På skärmarna finns information om kommande hållplatser och möjliga byten. Skärmarna bjuder också på restips nyheter och väder.