Buss ersätter spårvagn vid behov

Spårvagnstrafiken i Lund är igång, men med färre vagnar än planerat. För att du som reser ska påverkas i så liten utsträckning som möjligt finns bussar istället för spårvagnar vid behov.

I december 2020 började spårvagnarna i Lund att rulla mellan ESS och Lund C. Spårvagnar är ett nytt inslag i stadsbilden i Lund och som alla behöver vänja sig vid. För närvarande kan du resa med färre spårvagnar än planerat. Orsaken till detta är att vi har identifierat tekniska fel, till exempel så kallade hjulplattor. Vi på Skånetrafiken arbetar intensivt med att lösa situationen och för att du som reser ska påverkas i så liten utsträckning som möjligt har vi satt in bussar när det behövs. Sök din resa för att se hur och om den påverkas.

Kan jag inte resa med spårvagn mellan Lund C och ESS?
Jo, det kan du. Men på vissa avgångar ersätts spårvagnen med ersättningsbussar mellan Lund C och ESS. Just nu jobbar vi med att få alla spårvagnar i trafik. Till dess vill vi att din resa ska påverkas så lite som möjligt. Därför har vi satt in bussar så att du fortfarande enkelt kan resa mellan Lund C och ESS.

Var hittar jag ersättningshållplatserna? 
Här kan du läsa mer om var du hittar ersättningshållplatserna.

Hur många spårvagnar är i trafik? 
Av de sju spårvagnar som vi beställt behöver fem vara i drift för att kunna köra enligt ordinarie tidtabell. Tills vidare varierar antalet spårvagnar i trafik från dag till dag. Bussar ersätter de spårvagnar som inte är i trafik. 

Hur kan en hjulplatta uppstå?
En hjulplatta kan exempelvis uppstå vid en kraftig inbromsning. Hjulen kan då behöva svarvas. Hjulplattor är varken unikt eller ovanligt, tvärtom är de förväntade. Däremot förväntade vi oss inte att dessa skulle uppstå efter så kort tid. 

När kommer problemen vara lösta?
Vi har ingen prognos ännu. Vi arbetar intensivt för att så snart som möjligt få ut fler vagnar i trafik. Planen var att svarva hjulen på depån i Kärråkra. Eftersom behovet av svarvning har uppstått tidigare än förväntat, är svarven i Kärråkra ännu inte färdig. Tack för din förståelse.