Vad heter spårvagnarna?

Snart intar sju nygamla lundaprofiler spårvägsspåren. Under hösten kommer spårvagnarna i Lund att öva inför trafikstarten i december.

Nu dröjer det inte länge innan spårvagnarna blir en vanlig syn i Lund. Åsa-Hanna, Sfinxen och Blåtand är de spårvagnar som först kommer att vara på plats i Lund. Därefter kommer Brandklipparen, Inferno, Saxo Grammaticus och Lindeman. Ståtliga namn men varför pryder just de namnen spårvagnarna? Spårvagnarna har fått sina namn utifrån sju teaman som alla representerar Lund på olika sätt. Utifrån dessa teman är namnen satta.

Kunskap – Sfinxen
Kunskap har alltid rankats högt i Lund. Nordens äldsta läroverk Katedralskolan finns här och universitetet hamnar ofta på 100 bästa-listan i världen. Att världens ledande materialforskningscenter med ESS och MAX IV ligger här är ingen tillfällighet.

Spårvagnen Sfinxen har fått sitt namn från det mytomspunna sagoväset som symboliserar visdom och makt. När kung Oscar II invigde universitetsbyggnaden 1882 stod fyra sfinxer på taket. Sfinxen är också Boelspexarnas symbol och skyddshelgon.

Humor – Lindeman
Humor är en naturlig del av Lunds DNA och otaliga komiker kommer härifrån eller har passerat här under sin studietid. Traditionen är stark och odlas redan i unga år – utbudet av studentspex och skolrevyer är troligtvis det absolut största i landet.

Spårvagnen Lindeman har fått sitt namn efter Hans Alfredsons älskade karaktär Lindeman. Komikern och lundaspexaren Hans Alfredson representerar lundahumorn som är vänlig, hisnande, improviserad, inte högtravande, folklig men intelligent. 

Innovation – Blåtand 

Lund är en innovativ plats där nörden hyllas och hem för bland annat bläckstråleskrivaren, den konstgjorda njuren, tetraförpackningen med mera.

Alla patent som skapats på och kring Ideon har starkt bidragit till att Malmö rankas som världens fjärde mest innovativa stad eftersom Lund räknas in i begreppet Stor-Malmö.

Spårvagnen Blåtand är namngiveb efter Bluetooth-teknologin som är standard för trådlös kommunikation och används över hela världen. Bluetooth har sin upprinnelse i Ericssonkoncernens utvecklingsenhet i Lund. Harald Blåtand, den danska vikingakungen, har fått ge namn åt teknologin.

Historia – Brandklipparen

Lund är på sätt och vis Nordens äldsta stad. Lund i sig är över 1 000 år men föregångaren Uppåkra som fanns redan på Jesu tid, är Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning, Den bedöms ha varit sju gånger större än Birka i Mälardalen. Lund har i praktiken både varit Danmarks och Sveriges huvudstad under perioder.

Spårvagnen Brandklipparen är uppkallad efter kung Karl XII:s legendariska häst. Mellan 1716 och 1718 styrde Karl XII sitt rike från högkvarteret i Lund. Myterna om Brandklipparen är många. En gör gällande att hästen blev över 40 år gammal. En annan menar att hästen ligger begravd på Katedralskolans skolgård. En av dikterna i Carl Snoilskys Svenska bilder är tillägnad Brandklipparen.

Kultur – Inferno 

Lund har enligt mätningar Sveriges mest kulturintresserade befolkning. Kulturskolan är stor och framgångsrik, kulturföreningarna många och antalet författare, konstnärer, arkitekter, tonsättare, körledare, musiker, regissörer, skådespelare etc. som kommer från Lund är omfattande.

Grönegatan i Lund var författaren och dramatikern August Strindbergs hemvist åren 1896–1899. I Lund skapade Strindberg några av sina mest nyskapande och märkliga verk. Inferno, som speglar den psykiska och religiösa kris Strindberg genomgick, är ett av dessa. Under tiden i Lund försökte Strindberg göra guld, utan någon vidare framgång får väl tilläggas. Idag bär en spårvagn namnet Inferno!

Internationell – Saxo Grammaticus

Lund har varit en internationell mötesplats i över tusen år. Uppåkras handel med mellanöstern och Afrika under järnåldern, globala storföretag liksom dagens alla tusentals utbytesstudenter och forskare vid universitetet är exempel på detta.

Den danska författaren och historieskrivaren som ger namn åt denna vagn levde och verkade i Lund under 1200-talet. På 1180-talet började Saxo Grammaticus skriva ner den danska historien från begynnelsen till sin egen tid. Gesta Danorum (Danernas bedrifter), betraktades på 1200-talet som ett vetenskapligt verk. Här hittar vi Amlethus, förlagan till Hamlet, som Shakespeare hämtade inspiration ifrån.

Ungdom – Åsa-Hanna

Lund är en stad präglad av talangfulla ungdomar i alla tider. Många är de framstående personer inom forskning, politik, samhälle, kultur, nöje, journalistik, näringsliv ja, alla tänkbara områden runt om i Sverige och världen som en gång i tiden började sin bana här i Lund.

Spårvagnen Åsa-Hanna är uppkallad efter en av författaren och journalisten Elin Wägners främsta romaner. Åsa-Hanna utkom första gången 1918 och handlar om valet mellan familjesolidaritet och samvetsfrid. Elin Wägner föddes i Lund 1882 och var pionjär i egenskap av kvinnosaksföreträdare, fredsaktivist och miljökämpe. Hon var den andra kvinnan som satt i Svenska Akademien.