Få hjälp att välja bussar och tåg med gott om plats med appen

Om du uppdaterar Skånetrafikens app till den senaste versionen kan du se prognoser på hur många som brukar resa. På så sätt kan du lättare planera ditt resande till turer där det är färre andra som reser.

Tjänsten är under utveckling och har vissa begränsningar till att börja med. Till exempel saknas prognoser för en del linjer. Det här kommer att förbättras efter hand.

För att använda tjänsten krävs version 1.37.0 av Skånetrafikens app för Android eller Iphone. Kan du ännu inte uppdatera till den versionen behöver du vänta några dagar innan uppdateringen når även dig.

Du slår själv på prognoserna när du har sökt en resa genom att öppna upp menyn för att anpassa sökningar. Om appen stängs ner och öppnas igen måste prognoser aktiveras på nytt. 

Så här fungerar det

Prognoserna som vi visar baseras på sökta resor, köpta appbiljetter och blippade biljetter de senaste månaderna. Prognosen du får visar det maximala antalet resenärer på sträckan du har sökt. På delar av sträckan kan det därför vara färre som reser.

Eftersom det är prognoser för hur många som brukar resa kan det även vissa turer vara betydligt fler som reser. Till exempel om ett stort sällskap bestämmer sig för att ta en buss där det vanligtvis är få som reser.

För Pågatågen och regionbussar visas antalet upptagna sittplatser. Stadsbussar och spårvagnar är däremot anpassade för att en del resenärer ska stå upp. Här visas istället hur stor andel av utrymmet som är upptaget. Procenten är avrundade och visar påbörjade tiotal. 

Vilka prognoser kan vi visa

I dagsläget visar vi prognoser för stadsbussar, regionbussar och Pågatågen. Planen är att kunna visa prognoser även för Öresundståg framöver.

Tjänsten kan inte visa prognoser för närtrafik, anropsstyrd trafik, ersättningstrafik eller färjor då vi saknar rätt statistik för dessa. 

Läs mer 

Här kan du läsa mer och ladda ner Skånetrafikens app om du inte redan har den. 

Vill du hellre se hur många som reser just nu finns vår livekarta här