Avstängning Svarte- Ystad-Tomelilla- Simrishamn 9 september till 8 november och Tomelilla- Simrishamn 9 september till 25 november

Mellan den 9 september till 8 november ställs all tågtrafik in på sträckan Svarte– Ystad– Simrishamn.  Sträckan Tomelilla-Simrishamn kommer inte att öppna förrän 25 november på grund av försenade materialleveranser. Avstängningen görs eftersom Trafikverket gör ett stort upprustningsarbete på sträckan. Tågtrafiken ersätts med buss till och från Svarte. (Enstaka avgångar kommer att köra från Rydsgård).

Mellan den 9 september till 8 november ställs all tågtrafik in på sträckan Svarte– Ystad– Simrishamn. Avstängningen på sträckan Tomelilla-Simrishamn förlängs cirka två veckor och öppnas inte förrän den 25 november. Det beror på förseningar i materialleveranser. Tågtrafiken ersätts med buss till och från Svarte mellan den 9 september och 8 november.

Avstängningen påverkar dig som reser eller ska resa på sträckan eftersom alla tåg får slutstation i Svarte. Förutom första avgången måndag-fredag (Kl 04.42) som avgår från Rydsgård. Inga tåg kommer att kunna köra till Ystad, Tomelilla eller Simrishamn.

Ersättningstrafik

All tågtrafik ersätts med bussar. Det finns tågbussar som ersätter. De går till och från Svarte och Rydsgård och stannar på samtliga stationer som Pågatågen normalt stannar på. Tidtabell för tågbussarna

Karta på sträckan som tågbussarna kör hittar du här

Observera att du ska följa skyltarna för ersättningsbussar för att komma till rätt hållplatser. Bussarna avgår alltså inte från de ordinarie busshållplatserna utan från ersättningshållplatserna.

Extra regionbusslinjer

Vi kör även extra regionbusslinjer och en extra stadsbusslinje för att underlätta för dig som ska resa under avstängningen.

Linjerna går i båda riktningarna och är ett komplement till de vanliga linjerna:

337X Svarte-Tomelilla. Tidtabell hittar du här

SkåneExpressen 4X Svarte-Ystad-Tomelilla. Tidtabell hittar du här

570X Svarte-Ystad-Simrishamn. Tidtabell hittar du här

Stadsbuss 1X Går från Hamnplan i Ystad till och från Svarte. En avgång på söndagar kommer att köra från Rydsgård istället. Avgångstid 00:20.Tidtabell hittar du här

Dessa linjer är komplement till de ordinarie busslinjerna som kör som vanligt. Därför kan deras körväg skilja sig från de ordinarie regionbusslinjerna. Syftet med extralinjerna är att underlätta ditt resande och skapa möjligheter att resa kollektivt, trots avstängningen.

Karta över de extrainsatta regionbusslinjernas körsträckor hittar du här

Ordinarie regionbussar

Förutom extralinjerna kommer de ordinarie regionbussarna att gå som vanligt. De går från sina vanliga hållplatser och påverkas inte av avstängningen. Sök din resa i appen eller på hemsidan om du är osäker vilken buss som stannar vid din hållplats.

Alternativa resvägar från Simrishamn och Tomelilla till Malmö

Reser du från Simrishamn eller Tomelilla kan du ta dig till Malmö via ordinarie regionbusslinjer. Ta till exempel SkåneExpressen 5 mot Lund, hoppa av i Sjöbo och byt till SkåneExpressen 8 som tar dig till Malmö.

Pendlarparkering i Ystad

Då Svarte är en liten by och det är väldigt ont om parkeringsplatser rekommenderar vi inte att du kör bil dit. Därför har Ystad kommun gjort en pendlarparkering precis vid hamnplan i Ystad. Buss 1X tar dig mellan Svarte station och parkeringen vid hamnplan.

Vad betyder det för mig som reser?

Du som reser på sträckan och ska vidare från Svarte kommer att få längre restid än normalt till och från Svarte. Det kan betyda att du måste påbörja din resa tidigare än vad du brukar för att komma fram i rätt tid. Håll utkik i tidtabellerna hur bussarna går och när de ankommer till din närmaste hållplats.

Cyklar och barnvagnar

Under avstängningen kommer ett mycket begränsat antal cyklar och barnvagnar att kunna tas med. Detta för att bussarna inte har plats i den omfattning som tågen. Vi rekommenderar därför inte att du tar med dig cykel på bussträckan. Dock finns det en mycket naturskön cykelväg mellan Ystad och Svarte (cirka 6 kilometer). Ska du resa med barnvagn rekommenderar vi att du är ute i mycket god tid.  

Sök din resa i appen

Bästa sättet att söka sin resa är i vår app eller i sökfunktionen här på hemsidan.

Kartor på stationer och pendlarparkeringen

Kartor över Ystad station och Svarte station samt pendlarparkeringen på hamnplan hittar du här.

Här kan du läsa Trafikverkets information om arbetet.