“Skönt att komma ut en sväng”

Pernilla är mamma till två barn och pendlar mellan Lomma och Malmö varje dag. Oftast med elcykel, men också med tåg och ibland bil. Förr bodde hon inne i stan, men trivs väldigt bra en bit utanför. – Det är 13 kilometer mellan Lomma och Malmö. Jag har en elcykel och det är fantastiskt skönt att komma ut en sväng varje dag.

Pernilla är mån om att resa mindre bil och har i princip slutat flyga även om hon inte börjat tågsemestra på somrarna än. Samtidigt är hon medveten om att det handlar om möjligheter. Hur man reser handlar i grunden om var man bor och vart man ska menar hon.
– Man måste se till helheten för att få ett fungerande vardagsliv. Arbete, barn, skolgång, aktiviteter och så vidare. Att få till hela det här pusslet är viktigt för att något ska förändras.

Tar det verkligen längre tid med bussen?

Just det där med tid är viktigt, men också att uppfattningen om tiden är riktig. Tar det verkligen längre tid med bussen på den där sträckan som man tror att det gör? Pernilla har testat och vet precis hur lång tid hon spenderar på väg till och från jobbet.
– Med bussen tar det mig 30 minuter till jobbet, med elcykeln likadant och med bilen tar det också en halvtimme. Men, med joxet att hitta en parkeringsplats…

Ovanligt blir vanligt

För 20 år sen hade vi inga mobiltelefoner och tiderna förändras i allt snabbare takt. Något som var ovanligt igår kan vara vanligt i morgon. Under Pernillas liv har en hel del förändrats redan.
– Min yngsta dotter kom hem från skolan häromdagen och pratade om hur bilar spyr ut avgaser och vad vi kan göra åt det. Jag kände, bra, du har koll på läget. Kanske mer än de flesta faktiskt. Hennes generation ser på bilar på ett helt annat sätt än vad min generation gör.