“Visst går det!"

Lina bor i Lund och pendlar till arbetet i Malmö nästan varje dag. Hon har jobbat med hållbarhetsfrågor i många år och sett hur miljöfrågor över tid fått ta en större plats i samhället. – Det var ett år sen Greta satte sig utanför riksdagen och det är så otroligt mycket som har hänt sen dess. Det känns som att förändringen sker nu.

 

Förr kunde Lina få frågor om hur hon kunde försörja sig på att jobba med miljöfrågor. Det är ingen som frågar så idag, nu är det nästan tvärtom och hållbarhet har blivit något som alla lägger stor vikt vid. Både privatpersoner, näringsliv och politik.
– När jag pratar med vänner och jobbarkompisar så är det många tankar och funderingar som rör sig kring de här frågorna. Det är väldigt många som slutar äta kött, köper mindre prylar eller börjar åka mer kollektivt.

Viljan finns

96% av alla svenskar säger sig vilja förändra hur de lever för att nå en mer hållbar framtid. Lina tror att det viktigaste är att viljan till förändring tas till vara och att det är med inspiration och produktutveckling man kommer lyckas i slutändan.
– De flesta hade hellre haft en Tesla än en gammal bensinbil. Den är ju för dyr, men det handlar om att presentera alternativ som folk vill ha. Att välja en vegetarisk hamburgare för att den är så god är roligare än för att den är miljömärkt.

Visst går det!

Sen några år har Lina slutat flyga och sålt sin bil. Hon känner att det funkar bra för henne och när hon och barnen behöver så hyr de bil. Hon är medveten om att allas förutsättningar är olika, men menar att det mest ändå handlar om vilja.
–Jag tror att nästan allting går om man bara vill. Att man kan anstränga sig och hitta lösningar om man är tillräckligt motiverad.
– Det viktigaste är nog att visa politiker och makthavare att det finns en väldigt stark opinion som vill förändra hur vi lever. Det kan handla om konsumtionsvanor, hur man reser, vad man äter, var man placerar sina pengar.