“Det känns bra i magen”

Björn är 47 år och pendlar mellan Dalby och Malmö varje dag. Han jobbar på ett företag några minuter från centralen i mitten av stan. Förr körde han mycket mer, men så som livet ser ut just nu har han fått nya vanor. – Det känns bra i magen att åka kollektivt. Men det är också bra att det är enkelt i mitt liv just nu, det är praktiskt. Hade det inte varit det hade jag kanske kört bil istället.

Vanans makt är stor och Björn menar att det handlar om benägenheten att testa nytt. Där ligger nyckeln till all förändring. För vi gör gärna som vi alltid har gjort och är oftast nöjda med det.
– Men när man väl har vant sig vid nåt nytt så är det ju lätt. Alla förändringar funkar ju så, nån sak jag gjorde när jag var 20 som var jättecoolt skulle jag aldrig göra nu. Helt enkelt, saker förändras över tid. Och det är väl bara bra. Tråkigt om det var samma alltid.

Inte antingen eller

De flesta inser nog att klimatfrågan är mycket större än pendling eller tågsemester tror Björn. Men det är aldrig antingen eller fortsätter han.
– Att lösa klimatkrisen gör vi inte genom att vi källsorterar eller åker lite buss. Tror jag. Det krävs ett mycket större politiskt engagemang, men för att det ska komma till stånd är det viktigt vad vi gör på individuell nivå.

Det måste vara lite enkelt 

Björn menar att det i verkligheten alltid handlar om vad som är enklast eller mest praktiskt. Det styr våra handlingar i större utsträckning än något annat.
– Att åka kollektivt, är det alltid det enklaste? Nä inte alltid, men man får ställa saker i perspektiv. Och om det är lika enkelt, eller kanske till och med enklare att åka buss eller tåg, då är det en extra plusfaktor att det finns en miljöaspekt.