Flera förändring när du reser till Danmark

Från och med lördag 24 oktober behöver du som bor i Skåne ha särskilda skäl för att resa till Danmark. Samma sak gäller för de flesta svenska regionerna.

Det är viktigt att du som ska resa till och från Danmark har koll på vad som gäller. Vi på Skånetrafiken gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt.

Det här gäller för att resa in i Danmark

Danmark kategoriserar Sverige som ett land i karantän eftersom antalet smittade av covid-19 bedöms vara för höga. Vad som gäller för varje region kan variera.

Du som bor i Skåne behöver från och med 24 oktober ha särskilda skäl för att resa in i Danmark. Det gäller för de flesta regionerna i Sverige.

Särskilda skäl kan till exempel varje arbete eller studier. Är du osäker på vad som gäller är det alltid bäst att titta på danska polisens hemsida

Vad som gäller för att resa till Danmark kan också ändras med kort varsel. Därför är det bäst att du alltid läser på innan du ska resa.

Om resan till Danmark

Från och med den 4 september behöver du som reser till Danmark inte längre gå av tåget på CPH Airport för att gå igenom gränskontrollen om du ska resa vidare. Istället kan dansk polis komma att göra en gränskontroll ombord på tåget. 

Sedan den 21 september är stoppet på CPH Airport bara ett par minuter långt.

Lag om munskydd

Du som reser med buss, tåg eller annan kollektivtrafik i Danmark behöver ha munskydd. Det här gäller även på danska stationer.

Kravet gäller inte för barn under 12 år.

Trafikinformation för resor till Danmark

Platsbiljett för resor i Danmark borttaget

Från och med onsdag 5 augusti behöver du som reser med Öresundståg i Danmark inte längre ha en platsbiljett.

Platsbiljetter går inte längre att hämta i DSB:s app eller i någon av DSB:s biljettautomater. 

På DSB:s hemsida finns mer information.

Bra att veta om resan

Tåget kör vidare från Köpenhamns flygplats mot Köpenhamn efter ett längre uppehåll. Under uppehållet kan den danska polisen göra gränskontroll ombord på tåget. 

Från den 8 juni kör vi tre tåg i timmen till och från Danmark dagtid.