Det här gäller för resor mellan Danmark och Sverige

Just nu behöver du kunna visa upp ett negativt covidtest för att resa till Danmark. Om du arbetar eller studerar i Danmark kan du göra det gratis i både Malmö och Helsingborg. Är du utländsk medborgare behöver du visa ett negativt covidtest för att resa in i Sverige.

Det är viktigt att du som ska resa mellan Sverige och Danmark har koll på vad som gäller. Vi på Skånetrafiken gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt. Reglerna kan ändras med kort varsel. Därför är det bäst att du alltid läser på hos de danska myndigheterna innan du ska resa.

Det här gäller för att resa till Sverige

Bara svenska medborgare samt de som bor och arbetar i Sverige kan just nu resa från Danmark till Sverige. Mer information om reglerna finns på polisens hemsida.

Från och med 6 februari måste utländska medborgare visa ett negativt covidtest för att resa in i Sverige. För mer information se polisens hemsida.

Har du fler frågor om vad som gäller kontakta polisen.

Det här gäller för att resa in i Danmark

Du som inte är dansk medborgare behöver särskilda skäl samt ett negativt covidtest för att få resa in i Danmark. 

Särskilda skäl kan till exempel vara att man arbetar i Danmark.

Tidigare har det räckt att till exempel pendlare testat sig en gång i veckan men från och med 17 februari krävs det ett test som är som mest tre dagar gammalt.

Mer information finns här.

Sedan 7 februari behöver den som reser in i Danmark dessutom göra ett nytt covidtest samt gå i tio dagars självisolering. Vissa undantag görs från de här reglerna, till exempel för arbetspendlare. 

För att läsa mer om vad som gäller är det alltid bäst att titta på danska polisens hemsida

Gratis snabbtest för pendlare

Om du pendlar till Danmark kan du göra ett gratis snabbtest på flera ställen i Malmö och Helsingborg. 

För att göra testet gratis behöver du visa upp ditt danska CPR-nummer samt intyg på att du arbetar i Danmark. Om du studerar på eftergymnasial nivå behöver du visa ett studieintyg.

Du kan inte boka tid via 1177 utan får boka tid via testföretaget eller göra ett drop in-test. Vad som gäller skiljer sig åt mellan företagen.  

Hos 1177 kan du läsa mer om hur du testar dig

Lag om munskydd

Du som reser med buss, tåg eller annan kollektivtrafik i Danmark behöver ha munskydd. Det här gäller även på danska stationer.

Kravet gäller inte för barn under 12 år.

Platsbiljett för resor i Danmark

Om du reser med tåg inom Danmark måste du ha en platsbiljett. 

Platsbiljetter bokar du kostnadsfritt i DSB:s app eller på deras hemsida. Har du redan en biljett till Danmark köpt i Sverige behöver du en platsbiljett på eventuell resa från CPH Airport och vidare i Danmark. Du kan bara kan boka platsbiljetterna I DSB:s app eller på DSB:s hemsida. 

Läs mer om hur det fungerar på DSB:s hemsida.

Trafikinformation för resor till Danmark

  • Aktuell trafikinformation hittar du både när du söker din resa här och i appen.
  • För att se när ditt tåg avgår och få aktuell trafikinformation söker du din resa här eller i appen.
  • Här kan du se ett genomsnitt av hur många som reser vid olika tider.
  • För mer detaljerad information hänvisar vi till Rejseplanen.

Bra att veta om resan

Tåget kör vidare från Köpenhamns flygplats mot Köpenhamn efter ett längre uppehåll. Under uppehållet kan den danska polisen göra gränskontroll ombord på tåget.