Så jobbar vi kring Covid-19

Vi följer noga myndigheternas rekommendationer och vidtar speciella åtgärder för att förhindra smittspridning. Alla ska känna sig så trygga som möjligt på våra tåg, bussar och serviceresefordon. För att lyckas med det här behöver vi er hjälp. Till exempel genom att du väntar på nästa buss eller tåg om det är fullt och undviker rusningstid. Tillsammans och med hänsyn håller vi Skåne rullande.

Så jobbar vi kring Covid-19

 • Så här reser du tryggt med oss

  I samband med viruset covid-19 följer vi rekommendationerna från svenska Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne. Det är viktigt att även du som reser med oss följer råden.

  Om det kommer nya rekommendationer för kollektivtrafiken kommer vi att följa dessa och så snabbt vi kan informera dig här.

  Till dig som reser med med 30-dagarsbiljett, 7-dagarsbiljett, sommarbiljetten, seniorkort eller serviceresekort delar vi ut 50 000 munskydd. Munskydden kan hämtas på våra kundcenter från och med tisdag den 14 juli. Max 2 stycken per person. Engångsmunskydden är inköpta av Region Skåne och är av samma typ som används inom vården.

  Du måste inte ha munskydd för att resa med oss. Men det är ett sätt att visa dina medpassagerare hänsyn och omtanke.

  För att undvika trängsel ombord räknar vi dagligen hur många som reser med många av våra bussar och tåg. På så sätt kan vi förstärka där det behövs. I arbetet med att undvika trängsel behöver vi även hjälp av er som reser med oss. 

  Tänk på det här när du ska resa

  • Vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt.
  • Undvik att resa i rusningstid. 
  • Sprid ut er och håll avstånd när ni reser med bussar och tåg. Framförallt vid på-och avstigning.

  Allmänna råd

  Folkhälsomyndighetens råd till svenska folket bygger på personligt ansvar. Det gäller alla oss som reser med buss och tåg.

  • Res inte om du är sjuk.
  • Var noga med att tvätta händerna med tvål och vatten.
  • Nys eller hosta i armvecket.
  • Visa hänsyn till dina medresenärer.

  Tack för att du är med och bidrar till en trygg kollektivtrafik. 

  Vill du veta mer covid-19 läs på Region Skånes hemsida.

  Håll koll på vår trafik

  De flesta av våra tåg och bussar går som vanligt. En del saker har dock förändrats, bland annat trafiken över till Danmark, trafiken med Pågatågen sena kvällar och busstrafiken i några av våra städer. Du hittar alltid våra senaste åtgärder när du söker din resa. 

  Just nu kan du inte heller på gå våra bussar i de främre dörrarna. Här kan du läsa mer om det.

  Tjänst för att undvika trängsel

  Vi har lanserat en tjänst där du kan se hur många platser som finns lediga ombord. Den nya tjänsten fungerar på de bussar och de pågatåg där vi har automatisk passagerarräkning.

  Här hittar du tjänsten

    • Var kan det vara trångt just nu?

  Vissa tider är det många som reser med våra bussar och tåg. Därför hjälper vi dig att planera ditt resande så att du inte behöver resa när det är ont om plats. Tänk på att vi behöver hjälpas åt för att undvika trängsel.

  Varje dag räknar vi manuellt hur många resande som finns ombord på våra fordon.

  För att du ska kunna planera din resa i förväg uppdaterar vi kontinuerligt vilka bussar och tåg du ska undvika om du kan välja att resa andra tider, eller kanske cykla eller gå istället. På så sätt lämnar du plats till de som verkligen behöver resa. Tänk på att vi alla har ett ansvar för att minska smittspridningen. 

  Uppdaterades senast 4 augusti.                

  Regionbussar

  Linjerna 133, 139, 166 och 155 förstärks om meterologerna lovar badväder.

  Stadsbussar

  Linje 7 i Malmö går var femte minut istället för var tionde.

  Linje 1 i Malmö får fler bussar när solen skiner.

  Ombord på våra bussar

  När det gäller våra bussar övervakar vi noggrant hur resandet ser ut för att kunna sätta in åtgärder för att minska trängsel. Då och då upplever vi bussar som plötsligt är ganska fulla. Men det är väldigt svårt att hitta ett mönster i detta då det varje dag är olika turer som har många resande. Därför är vårt bästa råd att vänta till nästa buss om den som du väntat på ser full ut. 

  Under vecka 31 räknade vi resenärerna på ca 4000  turer. På dessa hade 85,9 av alla turer så få resenärer att det satt max en person på vart annat säte. Det innebär att alla ombord kunde ha en helt tom plats bredvid sig. Och på många turer var det ännu färre resenärer ombord. 

  Endast i 1,9 % av alla tillfällen under vecka 31 var det så många ombord att alla sittplatser i bussen var upptagna på de turer där vi räknade manuellt.

  Varje vecka uppdaterar vi procentsatserna ovan baserat på antalet resande föregående vecka. På så sätt kan ha du en aktuell bild av beläggningen i snitt på våra bussar i Skåne. 

  Ombord på våra tåg

  Här kan du se hur fullt det är på tågen.

  Hur ser det ut just nu?

  Vill du veta hur det ser ut på din buss eller tåg just nu kan du titta på vår livekarta som vi tagit fram med anledning av coronapandemin.

  Här hittar du livekartan

  Den nya tjänsten är under utveckling och fungerar på de bussar och pågatåg där vi har automatisk passagerarräkning.

  Kom ihåg att antalet lediga säten snabbt kan ändras om det är många som går på och av vid en hållplats. Även om din buss ser ut att vara tom när du tittar på kartan kan den vara nästan full när den kommer till din hållplats. Eller tvärtom.

 • Resor till Danmark - stora förändringar

  Den danska regeringen har beslutat att öppna upp gränsen till närliggande länder och regioner som inte är i karantän. Men för att resa till Danmark som svensk krävs fortfarande att du uppfyller vissa krav.

  Det är viktigt att du som ska resa till och från Danmark har koll på vad som gäller. Vi på Skånetrafiken gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt.

  Det här gäller för att resa in i Danmark

  • Du som till exempel kan bevisa att du är dansk medborgare, bor eller arbetar i Danmark får resa in i landet oavsett var i Sverige du är bosatt.
  • Du som bor i Skåne, Blekinge eller Halland kan få resa till Danmark om du har id-handlingar som visar din adress samt ditt pass. 
  • Bor du i övriga delar av Sverige behöver du ha särskilda skäl eller kunna visa att du har bokat boende för minst sex nätter i Danmark. 

  De här restriktionerna kan komma att ändras med kort varsel. Därför är det bäst att du alltid läser på den danska polisens hemsida om du funderar på att resa till Danmark. 

  Trafikinformation för resor till Danmark

  Platsbiljett för resor i Danmark borttaget

  Från och med onsdag 5 augusti behöver du som reser med Öresundståg i Danmark inte längre ha en platsbiljett.

  Platsbiljetter går inte längre att hämta i DSB:s app eller i någon av DSB:s biljettautomater. 

  På DSB:s hemsida finns mer information.

  Bra att veta om resan

  Tåget kör vidare från Köpenhamns flygplats mot Köpenhamn efter att passagerare genomgått gränskontroll på plattformen. det är krav på munskydd o du ska resa vidare med flyg. Inget munskydd krävs för dig som reser med tåg till och från Köpenhamns flygplats. 

  Från den 8 juni kör vi tre tåg i timmen till och från Danmark dagtid. Samma regler för inresa i Danmark gäller tills vidare. 

 • Anpassad trafik

  Antalet resor med Skånetrafikens bussar och tåg har i stort sett halverats. Därför har vi anpassat trafiken i en del städer och för vissa tåg.

  Anpassning av busstrafik

  Busstrafiken får lite längre tid mellan avgångarna på de tider och linjer där väldigt få reser. På övriga linjer har vi analyserat resandet och anpassat trafiken så att det inte ska bli svårt att hålla avstånd ombord. Total har avgångarna glesats ut med cirka 15 till 20 procent.

  Skånetrafiken håller hela tiden koll på att det inte blir för trångt på våra bussar. Bland annat räknar vi våra resenärer. Läs mer om det här. Ser vi tecken på trängsel försöker vi att förstärka trafiken. Men det är också viktigt att du som har möjlighet väljer att inte gå på ett full buss utan istället väntar på nästa.

  Under sommaren har vi även förstärkt trafiken till vissa populära stränder och andra besöksmål.

  Anpassning av tågtrafik

  I maj anpassade vi också tågtrafiken till färre resande och för att skapa en bättre uthållighet i trafiksystemet. 

  Samtidigt som vissa avgångar togs bort satte vi också in extra Öresundståg i rusningstid. Detta för att minska risken för trängsel.

  • Öresundstågen ersätter de på grund av banarbeten inställda Pågatågen mellan Helsingborg och Malmö.
  • Dessutom har tågen förlängts på de avgångar där det är möjligt.
  • Att göra ytterligare förlängningar av tåg eller att sätta in helt nya avgångar är svårt att göra under sommaren. Dessutom innebär alla banarbeten att det inte finns plats för fler vagnar. För att undvika trängsel är det viktigt att du som har möjlighet väljer att vänta på nästa tåg om det är fullt.

  Sök din resa här på skanetrafiken.se eller i appen för att få den senaste informationen om din resa.

  Reseanmälan för gruppresor pausas

  På grund av att vi jobbar hårt för att spara resurser och skapa uthållighet i trafiken pausas också möjlighet till resenanmälan för gruppresor. Folkhälsomyndigheterna rekommenderar också att grupper ska undvikas.
  Vi återkommer med information när tjänsten är igång som vanligt igen.

 • Städning av fordon

  Våra tåg och buss städas varje dag. Utöver det säkerställer vi att trafikföretagen följer de rutiner som gäller för städning av fordon.

  Enligt Smittskydd Skåne är en daglig städning med rengöringsprodukter av beröringsytor tillräckligt.

  Detta innebär att sanering av fordon i dagsläget inte är något som anses nödvändigt eller som rekommenderas av svenska myndigheter. Om rekommendationerna ändras kommer vi att utöka städningen.

 • Tillfälliga biljetter

  Den oförutsägbara situationen med covid-19 innebär att ni som reser med oss kan bli sjuka med kort varsel eller få råd om att stanna hemma.

  Därför har vi tagit fram en tillfällig 7-dagarsbiljett. 

  Biljetten går att köpa i appen, här på skanetrafiken.se samt på våra kundcenter. Efter hand blir det sen möjligt att köpa biljetten på fler ställen. Biljetten kommer att finnas fram till 31 december.

  Fakta 7-dagarsbiljetten

  • Biljetten gäller för fritt resande i 7 dagar efter aktivering inom zonen du väljer. 
  • Biljetten är enbart giltig inom Skåne.
  • Biljetten går att köpa med alla rabatter.
  • Biljetten kostar lika mycket som en fjärdedel av en 30-dagarsbiljett.
  • För en vuxen kostar den till exempel 299 kronor för hela Skåne, 224 kronor för en mellanzon och 139 kronor för en liten zon.
  • Biljetten går inte att låna ut. 
  • Biljetten går att köpa till och med 31 december 2020.
  • Biljetten säljs i Skånetrafikens app, här på skanetrafiken.se, över disk på kundcenter samt i biljettautomater och hos ombud.
 • Extra insatser för serviceresor

  Många som reser med Skånetrafikens serviceresor tillhör riskgrupper och måste kunna ta sig till sjukhus eller vårdcentral på ett tryggt och säkert sätt med minimal risk för smitta. Serviceresor har därför vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridning. Läs om drive-in-provtagning och ensamresor här.

  Serviceresor inför ensamresor 

  Serviceresor vidtar åtgärder för att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset. I mån av plats kommer du som är serviceresekund nu resa ensam i fordonen. Beslutet gäller från och med nu fram till 31 augusti, men kan komma att förlängas. En del resor kan behöva genomföras på andra tider än önskat.
  - Sjukresor bedöms vara en samhällsviktig resa och det är viktigt att vi i det läge som råder utför resorna så säkert det bara går, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef för Skånetrafikens serviceresor, angående beslutet.

  Sjukresor för drive-in-provtagning

  Nu införs så kallade provtagningsresor som innebär att du som serviceresekund transporteras till vårdinrättningar där personalen går ut och genomför provtagning i fordonet. 
  På detta sätt så slipper du gå in i väntrum och kan sedan snabbt åka hem igen. Det är en tidsbegränsad åtgärd för att skydda kunder i riskgrupper och minska smittspridningen. Provtagningsresa till vårdinrättning bokas endast av vårdpersonal.

  Ny rutin för resor med misstänkt smittade

  Serviceresor har tillsammans med ett av våra trafikföretag beslutat om att köra igång en ny lösning för resor med kunder som har konstaterats vara smittade av covid-19, samt kunder som vården misstänker kan vara smittade.

  Från och med nu kommer smittade serviceresekunder resa i dedikerade stora serviceresefordon och enbart dessa kunder kommer åka i de fordonen. Förarna är frivilliga och har fått relevant specialutbildning av vården.

  Vi hoppas att detta kommer kännas tryggt och säkert för alla, både kunder och förare. Övriga fordon kommer inte att bokas med kunder som misstänks vara smittade.

  Ny tillfällig regel om intyg för sjukresa

  Nu frångår vi också tillfälligt regelverket i frågan om vem som har rätt att skapa ett sjukintyg. Enligt befintligt regelverk är det enbart legitimerad personal från regionalt finansierad hälso- och sjukvård som har rätt att utfärda intyg som ger rätt till sjukresa. Serviceresor vidtar nu en tidsbegränsad åtgärd så att även legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal anställda i kommunerna i Skåne har rätt att skapa intyg för sjukresa. Intygen ska vara skriftliga och kan utfärdas med högst 6 månaders giltighetstid. Beslutet om den tillfälliga regeln gäller mellan 27 mars och 31 augusti.

  För att beställa sjukresa ringer ni nummer 0771 77 44 11 altenativt mejla bokningserviceresor@skanetrafiken.se. Vi har öppet dygnet runt!

 • Kontakta oss - ändrade tider

  På grund av rådande situation har vi ändrat våra öppettider.

  Det gäller både på våra kundcenter och vår telefonväxel samt chatt.
  Vi har alltid aktuella öppettider på våra kundcenter här och i vår telefonväxel här.