Så jobbar vi kring Covid-19

Vi följer noga myndigheternas rekommendationer och vidtar speciella åtgärder för att förhindra smittspridning. Alla ska känna sig så trygga som möjligt på våra tåg, bussar och serviceresefordon. För att lyckas med det här behöver vi er hjälp. Till exempel genom att du väntar på nästa buss eller tåg om det är fullt och genom att undvika att resa i rusningstid. Tillsammans får vi rätsida på vardagen.

Så jobbar vi kring Covid-19

 • Så här reser du tryggt med oss

  Vi följer de rekommendationer svenska Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne ger kring Covid-19. Det är viktigt att även du som reser med oss följer råden.

  Om det kommer nya rekommendationer för kollektivtrafiken kommer vi att följa dessa och så snabbt vi kan informera dig här.

  Tänk på det här när du ska resa

  • Undvik att resa i rusningstid.
  • Vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt.
  • Gå eller cykla om du har möjlighet. 
  • Sprid ut er och håll avstånd när ni reser med bussar och tåg. Framförallt vid på-och avstigning.

  Allmänna råd

  Folkhälsomyndighetens råd till svenska folket bygger på personligt ansvar. Det gäller alla oss som reser med buss och tåg.

  • Res inte om du är sjuk.
  • Var noga med att tvätta händerna med tvål och vatten.
  • Nys eller hosta i armvecket.
  • Visa hänsyn till dina medresenärer.

  Tack för att du är med och bidrar till en trygg kollektivtrafik. 

  Vill du veta mer covid-19 läs på Region Skånes hemsida.

  Håll koll på vår trafik

  De flesta av våra tåg och bussar går som vanligt. En del saker har dock förändrats, bland annat trafiken över till Danmark, trafiken med Pågatågen sena kvällar och trafiken för en del av våra bussar. Du hittar alltid våra senaste åtgärder när du söker din resa. 

  Just nu kan du inte heller på gå våra bussar i de främre dörrarna. Här kan du läsa mer om det.

  Det här gör Skånetrafiken

  För att undvika trängsel får vi varje dag in rapporter med de bussar och tåg där det har varit trångt. 

  Vi följer även hur många som reser genom våra system som automatiskt räknar avstigande och påstigande på många av våra bussar och tåg. När du blippar din biljett på bussen får vi också viktig statistik på hur många som reser.

  Tjänst för att undvika trängsel

  Vi har lanserat en tjänst där du kan se hur många platser som finns lediga ombord. Tjänsten fungerar på de bussar och de pågatåg där vi har automatisk passagerarräkning.

  Här hittar du tjänsten

    • Var kan det vara trångt just nu?

  Vissa tider är det många som reser med våra bussar och tåg. Därför hjälper vi dig att planera så att du inte behöver resa när det är ont om plats. Tänk på att vi behöver hjälpas åt för att undvika trängsel.

  Till exempel genom att du väntar på nästa buss eller tåg om det är fullt eller undviker rusningstid. Kanske kan du cykla eller gå? Så kan vi lämna plats till dem som inte kan ha flexibla arbetstider eller som måste ta sig till skolan.

  Tillsammans får vi rätsida på vardagen.

  Då reser flest med regionbuss och stadsbuss

  Hur ser det ut just nu?

  Vill du veta om det är trångt på din buss eller ditt tåg just nu kan du titta på vår livekarta som vi tagit fram med anledning av coronapandemin.

  Här hittar du livekartan

  Tjänsten är under utveckling och fungerar på de bussar och pågatåg där vi har automatisk passagerarräkning.

  Kom ihåg att antalet lediga säten snabbt kan ändras om det är många som går på och av vid en hållplats. Även om din buss ser ut att vara tom när du tittar på kartan kan den vara nästan full när den kommer till din hållplats. Eller tvärtom.

  Ombord på våra tåg

  Här kan du se hur fullt det är på tågen.

 • Resor till Danmark - stora förändringar

  Från och med lördag 24 oktober behöver du som bor i Skåne ha särskilda skäl för att resa till Danmark. Samma sak gäller för de flesta svenska regionerna.

  Det är viktigt att du som ska resa till och från Danmark har koll på vad som gäller. Vi på Skånetrafiken gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt.

  Det här gäller för att resa in i Danmark

  Danmark kategoriserar Sverige som ett land i karantän eftersom antalet smittade av covid-19 bedöms vara för höga. Vad som gäller för varje region kan variera.

  Du som bor i Skåne behöver från och med 24 oktober ha särskilda skäl för att resa in i Danmark. Det gäller för de flesta regionerna i Sverige.

  Särskilda skäl kan till exempel varje arbete eller studier. Är du osäker på vad som gäller är det alltid bäst att titta på danska polisens hemsida

  Vad som gäller för att resa till Danmark kan också ändras med kort varsel. Därför är det bäst att du alltid läser på innan du ska resa.

  Om resan till Danmark

  Från och med den 4 september behöver du som reser till Danmark inte längre gå av tåget på CPH Airport för att gå igenom gränskontrollen om du ska resa vidare. Istället kan dansk polis komma att göra en gränskontroll ombord på tåget. 

  Sedan den 21 september är stoppet på CPH Airport bara ett par minuter långt.

  Lag om munskydd

  Du som reser med buss, tåg eller annan kollektivtrafik i Danmark behöver ha munskydd. Det här gäller även på danska stationer.

  Kravet gäller inte för barn under 12 år.

  Trafikinformation för resor till Danmark

  Platsbiljett för resor i Danmark borttaget

  Från och med onsdag 5 augusti behöver du som reser med Öresundståg i Danmark inte längre ha en platsbiljett.

  Platsbiljetter går inte längre att hämta i DSB:s app eller i någon av DSB:s biljettautomater. 

  På DSB:s hemsida finns mer information.

  Bra att veta om resan

  Tåget kör vidare från Köpenhamns flygplats mot Köpenhamn efter ett längre uppehåll. Under uppehållet kan den danska polisen göra gränskontroll ombord på tåget. 

  Från den 8 juni kör vi tre tåg i timmen till och från Danmark dagtid.

 • Anpassad trafik

  Resandet har sjunkit mycket under Coronapandemin. Just nu reser ungefär 70 procent av de som brukar resa med oss. Därför har vi anpassat trafiken i en del städer och för vissa tåg.

  Bevakning och förstärkning av populära busslinjer

  Tider när många reser kan vissa turer bli ganska fulla. Det är svårt att hitta ett mönster i exakt vilka linjer och turer det gäller. Vi gör vårt bästa för att  hela tiden bevaka hur behoven förändras och hur många som åker med oss för att snabbt få ut extra bussar där de behövs som mest. 

  Dessa busslinjer förstärks just nu.

  Anpassning av tågtrafik

  I maj anpassade vi tågtrafiken till färre resande. Vissa avgångar togs bort men samtidigt sattes det in extra Öresundståg i rusningstid. Detta för att minska risken för trängsel.

  • PågatågenExpress är nu tillbaka efter att ha varit inställda under den period banarbetet på Lommabanan pågick. 
  • Tågen förlängs på de avgångar där det är möjligt. Vi kör till exempel trippelkopplade tåg på flera avgångar på sträckan Helsingborg-Köpenhamn.
  • Att göra ytterligare förlängningar av tåg eller att sätta in helt nya avgångar är svårt att göra just nu. Dessutom innebär alla banarbeten att det inte finns plats för fler vagnar. För att undvika trängsel är det viktigt att du som har möjlighet väljer att vänta på nästa tåg, eller ta ett tidigare tåg om det är fullt.

  Sök din resa här på skanetrafiken.se eller i appen för att få den senaste informationen om din resa.

  Reseanmälan för gruppresor pausas

  På grund av att vi jobbar hårt för att spara resurser och skapa uthållighet i trafiken pausas också möjlighet till resenanmälan för gruppresor. Folkhälsomyndigheterna rekommenderar också att grupper ska undvikas.
  Vi återkommer med information när tjänsten är igång som vanligt igen.

 • Städning av fordon

  Våra tåg och buss städas varje dag. Utöver det säkerställer vi att trafikföretagen följer de rutiner som gäller för städning av fordon.

  Enligt Smittskydd Skåne är en daglig städning med rengöringsprodukter av beröringsytor tillräckligt.

  Detta innebär att sanering av fordon i dagsläget inte är något som anses nödvändigt eller som rekommenderas av svenska myndigheter. Om rekommendationerna ändras kommer vi att utöka städningen.

 • Tillfälliga biljetter

  Den oförutsägbara situationen med covid-19 innebär att ni som reser med oss kan bli sjuka med kort varsel eller få råd om att stanna hemma.

  Därför har vi tagit fram en tillfällig 7-dagarsbiljett. 

  Biljetten går att köpa i appen, här på vår hemsida skanetrafiken.se samt på våra kundcenter. Efterhand blir det sen möjligt att köpa biljetten på fler ställen. Biljetten kommer att finnas fram till 31 december.

  Fakta 7-dagarsbiljetten

  • Biljetten gäller för fritt resande i 7 dagar efter aktivering inom zonen du väljer. 
  • Biljetten är enbart giltig inom Skåne.
  • Biljetten går att köpa med alla rabatter.
  • Biljetten kostar lika mycket som en fjärdedel av en 30-dagarsbiljett.
  • För en vuxen kostar den till exempel 299 kronor för hela Skåne, 224 kronor för en mellanzon och 139 kronor för en liten zon.
  • Biljetten går inte att låna ut. 
  • Biljetten går att köpa till och med 31 december 2020.
  • Biljetten säljs i Skånetrafikens app, här på skanetrafiken.se, över disk på kundcenter samt i biljettautomater och hos ombud.
 • Extra insatser för serviceresor

  Många som reser med Skånetrafikens serviceresor tillhör riskgrupper och måste kunna ta sig till sjukhus eller vårdcentral på ett tryggt och säkert sätt med minimal risk för smitta. Serviceresor har därför vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridning.

  Beslut om att tillfälligt frångå regelverket angående samordning av Serviceresor

  I dagsläget finns inga restriktioner för att åka sjukresor eller färdtjänst, men för att värna förarnas och resenärernas miljö och minska smittspridningen av det nya coronaviruset beslutas att tillfälligt frångå regelverket angående samordning av serviceresor.

  Skånetrafikens affärsområde Serviceresor vidtar därför en tidsbegränsad åtgärd för att minska risken för smittspridning genom att från och med 1 oktober till och med 31 december 2020. Beslutet kan komma att förlängas.

  För att klara av denna förändring kommer Serviceresor att behöva prioritera i vilken ordning olika typer av resor ska genomföras. I samråd med smittskyddsläkare har en prioriteringsordning tagits fram.

  Den prioritering som kommer att tillämpas:

  1. Sjukresor bokas utan samåkning, i första hand till 31 december 2020.
  2. Fasta sjukresor till sjukvården exempelvis dialys eller cytostatikabehandlingar bokas utan samåkning.
  3. Sjukresor som bokas på tjänstekundnummer bokas utan samåkning om sjukvårdspersonalen inte gör en annan bedömning.
  4. Färdtjänstresor för kunder 70 år eller äldre ska bokas utan samåkning.
  5. Planerade/fast färdtjänstresor ska optimeras i samåkning.
  6. För övriga färdtjänstresor ska samåkning undvikas i möjligaste mån och utifrån resurstillgång.

  Sjukresor för drive-in-provtagning

  Nu införs så kallade provtagningsresor som innebär att du som serviceresekund transporteras till vårdinrättningar där personalen går ut och genomför provtagning i fordonet. 
  På detta sätt så slipper du gå in i väntrum och kan sedan snabbt åka hem igen. Det är en tidsbegränsad åtgärd för att skydda kunder i riskgrupper och minska smittspridningen. Provtagningsresa till vårdinrättning bokas endast av vårdpersonal.

  Rutin för resor med misstänkt smittade

  Serviceresor har tillsammans med ett av våra trafikföretag en lösning för resor med kunder som har konstaterats vara smittade av covid-19, samt kunder som vården misstänker kan vara smittade.

  Smittade serviceresekunder reser i dedikerade stora serviceresefordon som är till för enbart dessa kunder. Förarna är frivilliga och har fått relevant specialutbildning av vården.

  Vi hoppas att detta känns tryggt och säkert för alla, både kunder och förare. Övriga fordon kommer inte att bokas med kunder som misstänks vara smittade.

  Kunder som reser sjukresor utanför Skåne kan få ersättning för egen bil

  På grund av pandemin gör vi fler insatser för att undvika trängsel.

  Från och med 5 november till 31 december kan du som reser sjukresor utanför Skåne få ersättning för egen bil. Ersättning för resa med egen bil är 17 kr/mil och det krävs att vården styrker vårdbesöket.

  Detta är en tidsbegränsad avvikelse från regelverket.