Så jobbar vi kring Covid-19

Vi följer noga myndigheternas rekommendationer och vidtar speciella åtgärder för att förhindra smittspridning. Alla ska känna sig så trygga som möjligt på våra tåg, bussar och serviceresefordon. För att lyckas med det här behöver vi er hjälp. Till exempel genom att du väntar på nästa buss eller tåg om det är fullt och genom att undvika att resa i rusningstid. Tillsammans och med hänsyn håller vi Skåne rullande.

Så jobbar vi kring Covid-19

 • Så här reser du tryggt med oss

  I samband med viruset covid-19 följer vi rekommendationerna från svenska Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne. Det är viktigt att även du som reser med oss följer råden.

  Om det kommer nya rekommendationer för kollektivtrafiken kommer vi att följa dessa och så snabbt vi kan informera dig här.

  Tänk på det här när du ska resa

  • Undvik att resa i rusningstid.
  • Vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt.
  • Gå eller cykla om du har möjlighet. 
  • Sprid ut er och håll avstånd när ni reser med bussar och tåg. Framförallt vid på-och avstigning.

  Allmänna råd

  Folkhälsomyndighetens råd till svenska folket bygger på personligt ansvar. Det gäller alla oss som reser med buss och tåg.

  • Res inte om du är sjuk.
  • Var noga med att tvätta händerna med tvål och vatten.
  • Nys eller hosta i armvecket.
  • Visa hänsyn till dina medresenärer.

  Tack för att du är med och bidrar till en trygg kollektivtrafik. 

  Vill du veta mer covid-19 läs på Region Skånes hemsida.

  Håll koll på vår trafik

  De flesta av våra tåg och bussar går som vanligt. En del saker har dock förändrats, bland annat trafiken över till Danmark, trafiken med Pågatågen sena kvällar och en del bussar. Du hittar alltid våra senaste åtgärder när du söker din resa. 

  Just nu kan du inte heller på gå våra bussar i de främre dörrarna. Här kan du läsa mer om det.

  Det här gör Skånetrafiken

  För att undvika trängsel får vi varje dag in rapporter med de bussar och tåg där det har varit trångt. 

  Vi följer även hur många som reser genom våra system som automatiskt räknar avstigande och påstigande på många av våra bussar och tåg. När du blippar din biljett på bussen får vi också viktig statistik på hur många som reser.

  Tjänst för att undvika trängsel

  Vi har lanserat en tjänst där du kan se hur många platser som finns lediga ombord. Tjänsten fungerar på de bussar och de pågatåg där vi har automatisk passagerarräkning.

  Här hittar du tjänsten

    • Var kan det vara trångt just nu?

  Vissa tider är det många som reser med våra bussar och tåg. Därför hjälper vi dig att planera ditt resande så att du inte behöver resa när det är ont om plats. Tänk på att vi behöver hjälpas åt för att undvika trängsel.

  För att du ska kunna planera din resa i förväg uppdaterar vi kontinuerligt vilka bussar och tåg du ska undvika om du kan välja att resa andra tider, eller kanske cykla eller gå istället. På så sätt lämnar du plats till de som verkligen behöver resa. Tänk på att vi alla har ett ansvar för att minska smittspridningen.              

  Ombord på våra bussar

  När det gäller våra bussar övervakar vi noggrant hur resandet ser ut för att kunna sätta in åtgärder för att minska trängsel. Då och då upplever vi bussar som plötsligt är ganska fulla. Men det är väldigt svårt att hitta ett mönster i detta då det varje dag är olika turer som har många resande. Därför är vårt bästa råd att vänta till nästa buss om den som du väntat på ser full ut. 

  Under vecka 35 räknade vi resenärerna på hundratals turer. På dessa hade 78,5 procent av alla turer så få resenärer att det satt max en person på vart annat säte. Det innebär att alla ombord kunde ha en helt tom plats bredvid sig. Och på många turer var det ännu färre resenärer ombord. 

  Endast i 3,1 procent av alla tillfällen under vecka 35 var det så många ombord att alla sittplatser i bussen var upptagna på de turer där vi räknade manuellt.

  Ombord på våra tåg

  Här kan du se hur fullt det är på tågen.

  Hur ser det ut just nu?

  Vill du veta hur det ser ut på din buss eller tåg just nu kan du titta på vår livekarta som vi tagit fram med anledning av coronapandemin.

  Här hittar du livekartan

  Den nya tjänsten är under utveckling och fungerar på de bussar och pågatåg där vi har automatisk passagerarräkning.

  Kom ihåg att antalet lediga säten snabbt kan ändras om det är många som går på och av vid en hållplats. Även om din buss ser ut att vara tom när du tittar på kartan kan den vara nästan full när den kommer till din hållplats. Eller tvärtom.

 • Resor till Danmark - stora förändringar

  Den danska regeringen har beslutat att öppna upp gränsen till närliggande länder och regioner som inte är i karantän. Men för att resa till Danmark som svensk krävs fortfarande att du uppfyller vissa krav.

  Det är viktigt att du som ska resa till och från Danmark har koll på vad som gäller. Vi på Skånetrafiken gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt.

  Det här gäller för att resa in i Danmark

  För att resa in i Danmark krävs det att du har svenskt pass, körkort eller nationellt ID-kort.

  Vad som gäller för att resa till Danmark kan ändras med kort varsel. Därför är det bäst att du alltid läser på den danska polisens hemsida om du ska resa.

  Från klockan 17.00 den 4 september behöver du som reser till Danmark inte längre gå av tåget på CPH Airport för att gå igenom gränskontrollen om du ska resa vidare. Istället kan dansk polis komma att göra en gränskontroll ombord på tåget. 

  Uppehållet på CPH Airport blir fortsatt lika långt som tidigare.

  Lag om munskydd

  Du som reser med buss, tåg eller annan kollektivtrafik i Danmark behöver ha munskydd. Det här gäller även på danska stationer.

  Kravet gäller inte för barn under 12 år.

  Trafikinformation för resor till Danmark

  Platsbiljett för resor i Danmark borttaget

  Från och med onsdag 5 augusti behöver du som reser med Öresundståg i Danmark inte längre ha en platsbiljett.

  Platsbiljetter går inte längre att hämta i DSB:s app eller i någon av DSB:s biljettautomater. 

  På DSB:s hemsida finns mer information.

  Bra att veta om resan

  Tåget kör vidare från Köpenhamns flygplats mot Köpenhamn efter ett längre uppehåll. Under uppehållet kan den danska polisen göra gränskontroll ombord på tåget. 

  Från den 8 juni kör vi tre tåg i timmen till och från Danmark dagtid.

 • Anpassad trafik

  Resandet har sjunkit mycket under Coronapandemin. Just nu reser ungefär 70 procent av de som brukar resa med oss. Därför har vi anpassat trafiken i en del städer och för vissa tåg.

  Anpassning av busstrafik

  Busstrafiken får lite längre tid mellan avgångarna på de tider och linjer där få reser. På övriga linjer har vi analyserat resandet och anpassat trafiken så att det inte ska bli svårt att hålla avstånd ombord. Total har avgångarna glesats ut med cirka 15 till 20 procent.

  Skånetrafiken håller hela tiden koll på att det inte blir för trångt på våra bussar. Bland annat får vi dagligen in rapporter om bussar där det har varit trångt. Ser vi tecken på trängsel försöker vi att förstärka trafiken. Men det är också viktigt att du som har möjlighet väljer att inte gå på en full buss utan istället väntar på nästa.

  I höstens tidtabell gör vi också vissa förändringar och fokuserar främst på att det ska finnas så mycket trafik som möjligt i rusningstid där flest reser.

  Läs mer om det här.

  Anpassning av tågtrafik

  I maj anpassade vi tågtrafiken till färre resande. Vissa avgångar togs bort men samtidigt sattes det in extra Öresundståg i rusningstid. Detta för att minska risken för trängsel.

  • PågatågenExpress är nu tillbaka efter att ha varit inställda under den period banarbetet på Lommabanan pågick. 
  • Tågen förlängs på de avgångar där det är möjligt. Vi kör till exempel trippelkopplade tåg på flera avgångar på sträckan Helsingborg-Köpenhamn.
  • Att göra ytterligare förlängningar av tåg eller att sätta in helt nya avgångar är svårt att göra under sommaren. Dessutom innebär alla banarbeten att det inte finns plats för fler vagnar. För att undvika trängsel är det viktigt att du som har möjlighet väljer att vänta på nästa tåg om det är fullt.

  Sök din resa här på skanetrafiken.se eller i appen för att få den senaste informationen om din resa.

  Reseanmälan för gruppresor pausas

  På grund av att vi jobbar hårt för att spara resurser och skapa uthållighet i trafiken pausas också möjlighet till resenanmälan för gruppresor. Folkhälsomyndigheterna rekommenderar också att grupper ska undvikas.
  Vi återkommer med information när tjänsten är igång som vanligt igen.

 • Städning av fordon

  Våra tåg och buss städas varje dag. Utöver det säkerställer vi att trafikföretagen följer de rutiner som gäller för städning av fordon.

  Enligt Smittskydd Skåne är en daglig städning med rengöringsprodukter av beröringsytor tillräckligt.

  Detta innebär att sanering av fordon i dagsläget inte är något som anses nödvändigt eller som rekommenderas av svenska myndigheter. Om rekommendationerna ändras kommer vi att utöka städningen.

 • Tillfälliga biljetter

  Den oförutsägbara situationen med covid-19 innebär att ni som reser med oss kan bli sjuka med kort varsel eller få råd om att stanna hemma.

  Därför har vi tagit fram en tillfällig 7-dagarsbiljett. 

  Biljetten går att köpa i appen, här på skanetrafiken.se samt på våra kundcenter. Efter hand blir det sen möjligt att köpa biljetten på fler ställen. Biljetten kommer att finnas fram till 31 december.

  Fakta 7-dagarsbiljetten

  • Biljetten gäller för fritt resande i 7 dagar efter aktivering inom zonen du väljer. 
  • Biljetten är enbart giltig inom Skåne.
  • Biljetten går att köpa med alla rabatter.
  • Biljetten kostar lika mycket som en fjärdedel av en 30-dagarsbiljett.
  • För en vuxen kostar den till exempel 299 kronor för hela Skåne, 224 kronor för en mellanzon och 139 kronor för en liten zon.
  • Biljetten går inte att låna ut. 
  • Biljetten går att köpa till och med 31 december 2020.
  • Biljetten säljs i Skånetrafikens app, här på skanetrafiken.se, över disk på kundcenter samt i biljettautomater och hos ombud.
 • Extra insatser för serviceresor

  Många som reser med Skånetrafikens serviceresor tillhör riskgrupper och måste kunna ta sig till sjukhus eller vårdcentral på ett tryggt och säkert sätt med minimal risk för smitta. Serviceresor har därför vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridning. Läs om drive-in-provtagning och ensamresor här.

  Serviceresor inför ensamresor 

  Serviceresor vidtar åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19. I mån av plats kommer du som är serviceresekund nu resa ensam i fordonen. Beslutet gäller från och med nu fram till 30 september, men kan komma att förlängas. En del resor kan behöva genomföras på andra tider än önskat.
  - Sjukresor bedöms vara en samhällsviktig resa och det är viktigt att vi i det läge som råder utför resorna så säkert det bara går, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef för Skånetrafikens serviceresor, angående beslutet.

  Sjukresor för drive-in-provtagning

  Nu införs så kallade provtagningsresor som innebär att du som serviceresekund transporteras till vårdinrättningar där personalen går ut och genomför provtagning i fordonet. 
  På detta sätt så slipper du gå in i väntrum och kan sedan snabbt åka hem igen. Det är en tidsbegränsad åtgärd för att skydda kunder i riskgrupper och minska smittspridningen. Provtagningsresa till vårdinrättning bokas endast av vårdpersonal.

  Rutin för resor med misstänkt smittade

  Serviceresor har tillsammans med ett av våra trafikföretag en lösning för resor med kunder som har konstaterats vara smittade av covid-19, samt kunder som vården misstänker kan vara smittade.

  Smittade serviceresekunder reser i dedikerade stora serviceresefordon som är till för enbart dessa kunder. Förarna är frivilliga och har fått relevant specialutbildning av vården.

  Vi hoppas att detta känns tryggt och säkert för alla, både kunder och förare. Övriga fordon kommer inte att bokas med kunder som misstänks vara smittade.

  Tillfällig regel om intyg för sjukresa

  Vi frångår tillfälligt regelverket i frågan om vem som har rätt att skapa ett sjukintyg. Enligt tidigare regelverk är det enbart legitimerad personal från regionalt finansierad hälso- och sjukvård som har rätt att utfärda intyg som ger rätt till sjukresa. Numera kan dock även legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal anställda i kommunerna i Skåne har rätt att skapa intyg för sjukresa. Intygen ska vara skriftliga och kan utfärdas med högst 6 månaders giltighetstid. Beslutet om den tillfälliga regeln gäller mellan 27 mars och 31 augusti.

  För att beställa sjukresa ringer ni nummer 0771 77 44 11 altenativt mejla bokningserviceresor@skanetrafiken.se. Vi har öppet dygnet runt!